Част от агитката на ЦСКА се оказа в особено жестока престъпна група


Част от агитката на ЦСКА се оказа в особено жестока престъпна група

1832 0

ГДБОП и специализираната прокуратура са неутрализирали организирана престъпна група от 12 души, която се е занимавала основно с продажба на наркотици. Сред дейностите на престъпното сдружение обаче влизат убийство на началник-смяната на надзирателите в Софийския затвор Янко Янева и побоят от миналата година над професор Стефан Станчев от столичната болница "Св.Анна". Част от членовете ѝ гравитират около агитката на футболния отбор ЦСКА. Това стана известно от думите на шефа на специализираната прокуратура Иван Гешев по време на брифинг.

Престъпната група се е занимавала основно с продажбата на наркотици главно в столичния квартал "Дружба", но е извършвала и грабежи. Според събраните до момента доказателствата вторичните престъпления - извън наркотрафика, са извършвани по личен мотив. След претърсване на над 30 адреса са открити мечове, мачете, метални и дървени бухалки, белезници и др.

В началото на брифинга ръководителят на спецпрокуратутата Иван Гешев не пожела да каже към агитката на кой отбор гравитира престъпната група като посочи само, че това е футболен отбор от София. След уточнение от страна на журналист, че след като наркотиците са разпространявани основно в квартал "Дружба" това означава, че е агитката на ЦСКА, Гешев отвърна, че е уцелил в десетката с това предположение.

Дванадесет души ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, някои от тях вече са обвиняеми. Четирима се укриват и следва спрямо тях да бъдат издадени Европейски заповеди за арест и да бъдат обявени за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол. Четиримата са с основен принос към нанасяне на побоите.

Ръководителят на престъпната група е вече в затвора след присъда по друго разследване, а срещу него тече и дело пред специализирания съд по трето различно досъдбено производство.

Предстои на него да бъде повдигнато обвинение за ръководене на групата и подбуждане към убийство и нанасяне на телесни повреди.

Шестима са оставени за постоянно в ареста след гледане на мерките на първа инстанция, а съпругата на ръководителя на сдружението е оставена под домашен арест.

Освен за наркотрафик групата е обвинена и за побоя над професор Стефан Станчев. Причината за него според разследващите била, че ръководителят на престъпната група не бил доволен от лечение на негов близък, провеждано от Станчев. При побоя докторът загуби едното си око.

Сред обвиненията е и убийството на Янко Янев през 2016 г., който е началник-смяна на охраната в затвора в София, където излежава присъда ръководителят на групата -Стефан Гевгилийски. Той не останал доволен от работата на надзирателя, който спазвал всички правила на затвора, обясни Гешев. Янев е бил "зверски умъртвен" след побой, допълни ръководителят на спецпрокуратурата. Разследващите са установили, че е имало поръчки за побой над още трима надзиратели в затвора. Те обаче не са реализирани.

Гевгелийски е изпълнявал функциите си на ръководител от затвора с есемеси и чрез съпругата си. Въпросите защо в затвора е имал телефон и предстои ли проверка там Гешев препрати към Министерството на правосъдието.

Сред другите обвинения на престъпното сдружение е, че участници в групата са причинили телесни повреди с мачете на човек, който отказал да продава наркотици за тях.

В мултикриминалната по думите на зам.-началника на ГДБОП Стефан Джолев престъпна група имало ясно дефинирани функции на участниците. Някои от тях са действали с изключителна жестокост. Всички, на които са повдигнати обвинения, са криминално проявени, добави Илко Илиев, който е ръководител на Криминална полиция в Главна дирекция "Национална полиция" на МВР

Запазена марка на престъпното сдружение било мачетето, обясни Гешев и разказа, че ръководителят на групата е искал да му нарисуват две мачетета на стената в килията му.

Източник: dnevnik.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички