ЦСКА с нов стадион и без титла?


ЦСКА с нов стадион и без титла?

10698 0

Дългоочакваната новина за многобройните привърженици на ЦСКА е факт - клубът ще строи нов стадион. Предизборно или не, разрешение от държавата бе дадено бързо. А това е и логично. На мястото на приличащия на мавзолей на социализма стадион "Българска армия" ще бъде построено ново модерно съоръжение.

Дотук - отлично. Инвестиционният проект ще бъде изготвен, одобрен и ще започне да се действа. Въпросът е обаче откъде ще дойдат парите. Към днешна дата няма конкретен отговор на този въпрос. От държавата, от еврофондовете, от голям инвеститор? Все догадки. Дори се споменаваше и участието на китайския технологичен гигант Huawei, заради връзките на Гриша Ганчев в огромната страна.

Всъщност съвсем нормално е държавата да помогне за новия стадион на един от футболните грандове на България. Както помага за стадионите на Лудогорец, на Дунав, на Арда, пловдивските Ботев и Локомотив. Въпросът е като минат изборите, тази идилична картина на разбирателството да не бъде зацапана.

Парите са много - от 30 млн. евро нагоре

Колко ще струва новият стадион на ЦСКА? Твърде важен въпрос. Според различни твърдения на специалисти, сумата тръгва от 30 милиона евро нагоре и може да стигне и до 45 милиона. Доста сериозна цифра за българските футболни и финансови стандарти.

ЦСКА не е ставал шампион на страната от 2008 година - вече 11 сезона. Както върви първенството до момента, нищо чудно цифрата да се увеличи. Благодетелят на "червените" Гриша Ганчев твърдоглаво и упорито прилага трансферната политика на Литекс - купувай евтино и опитай да продадеш скъпо. Това обаче е ЦСКА и копирането като под индиго на този стил на работа дразни феновете.

С футболисти без трансферни суми или с такива за стотинки няма как да станеш шампион при финансовата конкуренция на Лудогорец. Не се знае докъде ще стигне и неочакваният нов играч на пазара - Арда. Прогнозира се, че за построяването на новия стадион на "червените" ще отидат 1,5 - 2 години.

Стадионът ще изяде селекцията

Ако очаквано целият финансов ресурс на клуба бъде насочен към този проект, трансферната политика на ЦСКА може съвсем да стане като закопчан до дупка колан. На практика е много вероятно стадионът ще изяде селекцията. Един български клуб /без Лудогорец/ няма откъде да привлече толкова ресурси, че едновременно да гради модерен стадион и да прави шампионски селекции.

Колкото и финансово неуместно да е сравнението, фактори в английския футбол като Арсенал и Тотнъм минаха през същата схема. Преди години построяването на "Емирейтс" костваше липсата на трофеи за Арсен Венгер и недоволството на феновете. Заради построяването на новия си ултрамодерен стадион, миналото лято Тотнъм не даде и едно пени за нов играч, което също бе коментирано.

Дори европейският шампион Ливърпул това лято не си позволи скъпи покупки, защото има ново планирано разширение на "Анфийлд". А не само заради факта, че има много силен отбор.

Феновете трябва да избират

Няма спор - на ЦСКА е нужен нов стадион даже не сега, а веднага. След като са проспани толкова години, проблемът е повече от сериозен. Ако всичко приключи добре, ще е удоволствие за хората да отиват на мач и това безспорно ще има положителен ефект. Както и за реномето на клуба в Европа, защото дори и от някакъв си Осиек му се подиграваха за базата.

Този бъдещ комфорт обаче може да струва и определена спортна цена. Чакането за шампионската титла ще продължи. Това е най-логичното, освен ако Ганчев и компания не изненадат с друго. Затова феновете на "червените" трябва да избират. Футболният лукс иска търпение и добро стечение на обстоятелствата.

Автор: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички