ЦСКА държи на изграждането на нов стадион, но проектът предвижда само реконструиране


ЦСКА държи на изграждането на нов стадион, но проектът предвижда само реконструиране
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

3690 0

В сряда се проведе първото обществено обсъждане на проекта на подобрен устройствен план (ПУП) на Борисовата градина, който засяга и намерението на ЦСКА за изграждането на нов стадион. Както е известно, в последните месеци бяха представени няколко плана за нов модерен стадион, като дори бяха и публикувани на сайта на "червените".

Малко, след като те бяха изложени пред обществеността, природозащитници скочиха в защита на Борисовата градина, тъй като изразиха съмнения, че голяма част от зелената площ ще бъде застроена. И към момента все още остава неуточнено дали ще се строи изцяло ново съоръжение или ще се реновира "Българска армия".  Адв. Станислав Трендафилов бе представител на собствениците на ЦСКА по време на обсъждането и категорично се противопостави на частта в ПУП, отнасяща се до стадионите. "Държим на изграждането на нов модерен стадион в чашата на съществуващото съоръжение от 1967 г. Няма да падне нито едно дърво, ако се изгради. Нашият собственик е сериозен природолюбител и опазва дърветата", категоричен е той и подчерта, че същото становище застъпва и държавата в лицето на ММС. За 20-тина дни са събрани 90 000 подписа в подкрепа на това становище, изтъкна още той и добави, че при строителството на нов стадион няма да падне нито едно дърво.

"В частта на плана, която касае стадиона сме изцяло против. Предвиждат се някакви временни козирки, които да покрият част от стадиона, т.е. реално съоръжението ще остане каквото е било 1967 година, с изключение на нашите нововъведения от последните 2 години. Искаме чисто нов стадион на същото място в чашата на сега съществуващия", заяви пред Actualno.com представителят на "червените".

Не такова мнение обаче изказа ръководителят на проекта на ПУП чл. кор. на БАН проф. арх. Атанас Ковачев. Той бе категоричен, че стадионите ще се реконструират - трябва да запазят сегашните очертания на размерите си и да не се навлиза в територията на парка.

Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците бе категорична, че приоритетът трябва да е - да се запази тази най-голяма зелена територия, осигуряваща въздух на софиянци, като наистина предоставяща много ценна услуга на гражданите на София – много по-ценна от застрояване. Дали тази цел е включена в заданието на ПУП и доколко е приоритетна след наказателната процедура срещу България във връзка със замърсеността на въздуха в София, Матеева изрази съмнения. Друг голям проблем, който отново остана неизяснен е и неясна собственост на терени, въпреки че ПУП не може да се процедира, без да има изясняване на собствеността.

Реакцията на феновете

В сряда феновете на ЦСКА, които искат да видят нов стадион и защитават тези проекти, излязоха с официална позиция, в която заявиха, "че няма да позволим армейската общност да бъде изнудвана и държана като заложник на частните интереси на трети лица". Ето и пълната декларация:

Армейци,

През последните дни с интерес следим дискусиите в публичното пространство относно новия устройствен план на Борисовата градина. До момента запазвахме търпение и мълчание с надеждата разумът и общественият интерес да надделеят за сметка на личната изгода и политическите игрички на определени кръгове, но за жалост виждаме все по-притеснителни тенденции, че се случва точно обратното.

Всевъзможни НПО-та, зелено-пембени организации и "инфлуенсъри" се изредиха да изказват компетентно мнение относно нашия стадион като пречка за перфектния баланс на флората и фауната в парка. Очевидно желанието на гореизброените господа и дами е Храма да се превърне в поредния паметник на мизерията по пример на Колодрума и Плажа. Само че тук някъде излизаме от комфортната зона на социалните мрежи и навлизаме във фактологията на действителността.

Ст. "Българска армия" е част от Борисовата градина още от второто десетилетие на миналия век и наш дом от средата му. Като неделима част от историята и аурата на великия ЦСКА, стадионът заема специално и сантиментално място в сърцето на всеки един армеец. Категорично заявяваме, че няма да позволим армейската общност да бъде изнудвана и държана като заложник на частните интереси на трети лица. Когато си правите сметките без кръчмаря е хубаво да знаете, че на бул. "Драган Цанков" №3 напитките сервираме ние!

Преди време Красен Кралев също видя сериозни неточности в плана за новия стадион на ЦСКА, които ще попречат на строежа - ето какво сподели спортният министър.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички