ЦСКА - "Левски" изравни по интерес дербито от последния шампионски сезон на "сините"


ЦСКА - "Левски" изравни по интерес дербито от последния шампионски сезон на "сините"
Снимка: БГНЕС

1487 0

ЦСКА и Левски събраха рекордна публика в сравнение с предишните 16 дербита - 14 за първенство и две за Купата на България - 23 000.

За последно над 20 хиляди запалянковци изгледаха сблъсъка преди близо 7,5 години - през пролетта на сезон 2008/09.

"Живите мъртви" и "гробарите" не се победиха в (не)Вечното дерби

Тогава съперниците се срещнаха на 9 май 2009-а в двубой от 26-ия кръг пред 24 500 зрители. Победа за ЦСКА почти решаваше титлата - тя щеше да отиде на 99% във витрината на "червените". Левски обаче стигна до успеха с 2:0 благодарение на попадения на Георги Христов и Зе Соарес. Този мач сложи началото на обрат в първенството и златните медали в крайна сметка отидоха на вратовете на "сините".

След онзи двубой и двата тима неизменно оставаха с празни ръце в шампионата. А оттогава никой не бе събирал и повече от 17 500 хиляди на среща в А група (сега Първа лига).

Интересното е, че вчерашното дерби събра над два пъти повече публика, отколкото предишното - на 25 октомври 2014-а, когато ЦСКА спечели с 3:0, на трибуните имаше едва 9000 зрители.

ЦСКА и Левски завършиха 1:1, след като не бяха правили равенство в последните си 12 шампионатни срещи (9 победи за червени, 3 за Левски). За последно това се случи при 0:0 на 27 март 2010 г., когато начело на "червените" също както и в сегашния случай с Едуард Йорданеску бе румънец - Йоан Андоне.

1:1 завърши и единствената досега среща за първенство между вечните съперници, играна на 15 октомври -през 2000 г., когато начело на "сините" отново бе Люпко Петрович. И тогава "сините" поведоха с гол на чужденец - украинецът Едуард Цихмейструк, а "червените" изравниха с гол на българин - Иво Тренчев.

"Левски" продължава да не успява да развали октомврийската "прокоба" в шампионатни дербита с "армейците". Тимът от „Герена" не може да стигне до победата през този месец вече 19 години.

Предишният бе през 1997-а - 1:0 с първия гол на Георги Иванов-Гонзо в дербитата. През първия есенен месец двата тима са играли 18 пъти за първенство, като равносметката е 9 победи за "червените", 6 равенства и 3 победи за "сините", а головата разлика - 31-16 в полза на ЦСКА.

Наблюдава се и интересна тенденция - който от двата тима открие резултата в октомврийските дербита, впоследствие не губи срещата, т.е. няма нито един пълен обрат.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички