Ботев Пловдив матира ЦСКА и изхвърли Левски от топ 6 на "А" група


Ботев Пловдив матира ЦСКА и изхвърли Левски от топ 6 на "А" група
Снимка: Официален сайт на Ботев

5837 1

Ботев Пловдив впечатли футболна България днес, след като разкри слабите страни на ЦСКА, използва ги и удари с 2:0 кандидат-шампионите, изхвърляйки „Левски” от топ 6 на „А” група.

В 18’ Милен Гамаков, който в стартовия състав замени наказания Мариян Огнянов, вкара превъзходен гол с глава, който даде аванс на „канарчетата”. В 39’ пък Стивън Сънди сложи край на спора, след като негова грешка изведе Лъчезар Балтанов на чиста позиция и юношата на „Левски” реализира за 2:0.

„Червените” записаха поредния си слаб мач, като вече в 3 мача през 2015 година нямат гол. Като гост формата на тима пък спада скоростно, а гол не е отбелязван извън „Армията” от началото на ноември насам.

Столичани продължават да нямат победа в Пловдив от 2009 година насам, а с поражението остават на 3 точки от Лудогорец в борбата за титлата. Бъдещето на Стойчо Младенов пък изглежда по-несигурно от всякога.

„Канарчетата” определено пък са големият победител на 2015 година, като с три поредни победи изместиха „Левски” за шестото място и пратиха „сините” да се „обиграват” срещу Хасково, Марек и компания.

В първия кръг на топ 5 Ботев ще играе срещу Лудогорец.

 

ВИЖТЕ ГОЛА НА БОТЕВ ЗА 1:0 В ТАЗИ СТАТИЯ

ВИЖТЕ ГОЛА НА БОТЕВ ЗА 2:0 В ТАЗИ СТАТИЯ

Първо полувреме

Срещата почна с натиск на "канарчетата", които още във 2' организираха опасно нападение чрез Васев, който центрира остро в наказателното поле, но Причиненко успя да избие пред крака на Цветков. В 9' дойде първият изстрел  вмача, като Йордан Христов проби отдясно към центъра и стреля силно, но над вратата.

В 11' дойде времето и на първия жълт картон, след като Николич изрита неволно Златков в главата. Две минути по-късно и Милен Гамаков беше декориран в жълто, а съдията ясно показа, че няма да толерира груби нарушения. В 15' пък Маркиньос отправи първия удар за ЦСКА, но изстрелът му с глава беше лесен за Стаховяк.

Минута по-късно Причиненко също получи жълт картон, но заради много сполучлива намеса. Цветанов набра скорост и беше направен опит да бъде изведен, но защитникът успя да спре атаката.

Последвалият пряк свободен удар обаче се оказа пагубен за "червените". При заучено положение Балтанов не успя да центрира в наказателното поле, но от крилото Златков успя да прати топката в пеналта, а Гамоков с великолепен гол с глава откри резултата - 1:0.

След попадението "канарчетата" продължиха да действат по-добре, а Балтанов и Христов правеха каквото си искат по дясното крило на нападението. Цветков пък се отчете с два пропуска, които можеха да направят положението на ЦСКА още по-тежко.

"Армейците" от своя страна не успяваха да организират добри нападения, като Соарес и Силва бяха по-скоро статисти, докато Бъркляча често бъркаше в средата на терена.

Така се стигна до 39', в която Ботев направи категорична крачка към класирането си в топ 6. Сънди допусна жестока грешка и остави Лъчезар Балтанов сам срещу Дивиш и юношата на "Левски" удвои с плътен удар в близкия ъгъл - 2:0.

Положението на "червените" стана още по-тежко минути по-късно, когато Александър Тунчев беше  заменен принудително от Марин Оршулич - 2:0 до почивката.

Второ полувреме

То започна с нова опасност за Ботев. След поредното центриране в наказателното поле Николов се промуши и засече от близко разстояние, но не успя да намери очертанията на вратата. Стойчо пък беше сменил схемата на почивката, като пусна Орелиан Жоаким на мястото на Бъркляча, а ЦСКА заигра с двама нападатели.

В 56' "червените" стигнаха до първото си положение в мача, след като Сънди проби през центъра и пробва удар, който мина на метър над вратата.

25 минути преди мача Стойчо Младенов направи и последната си промяна, като пусна Милисавлевич на мястото на Кукоч, а ЦСКА заигра в схема 3-5-2.

И тази промяна обаче не даде нужния тласък на "червените", които продължиха да играят анемично в нападение. Ботев пък заложи на контра атаки и на два пъти пропусна да направи резултата класически. В 71' пък Маркиньос от фаул прати едва втория точен удар по посока вратата на Стаховяк. Ударът беше лек и не затрудни вратаря на пловдивчани.

До края двубоят се доиграваше, а със солидната си победа Ботев измести "Левски" от шестото място и ще играе в топ 6 на "А" група.

Ботев Пловдив - ЦСКА 2:0 (Гамаков 18', Балтанов 39')

Ботев: Стаховяк, Христов, Николов, Златков, Филипов, Гамаков, Иршак, Балтанов, Цветанов (66' - Лазар Марин), Васев (83' - Казаков), Цветков

ЦСКА: Дивиш, Василев, Причиненко, Тунчев (43' Оршулич), Кукоч (65' Милисавлевич), Бъркляча (46' Жоаким), Сънди, Маркиньос, Силва, Соарес, Николич

Жълти картони: Николич 10' Причиненко 17', Маркиньос 51'; Гамаков 14'

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички