Аспарух Никодимов: ЦСКА не играе нищо


Аспарух Никодимов: ЦСКА не играе нищо

1135 0

Най-успешният роден треньор Аспарух Никодимов сподели своето мнение за предстоящите мачове на ЦСКА срещу Зимбру и Левски. Пред „Тема Спорт" Никодимов говори още за лятната селекция и напусналите играчи.

Г-н Никодимов, какво е мнението ви за представянето на ЦСКА в първите два мача от сезона - срещу Зимбру (1:1) и Литекс (1:0)?
- На този етап най-важни са резултатите, а ЦСКА записа лош такъв срещу Зимбру и отличен в Ловеч. Общите неща и от двата мача са, че ЦСКА не игра нищо и можеше да ги загуби, но имаше късмет. Не знам защото някои хора говорят за липса на шанс срещу молдовците, след като гредата ни спаси в края на мача, иначе резултатът ставаше 1:2. Във втория мач в Ловеч ЦСКА игра още по-слабо, абсолютна немощ в атака и уникален късмет да вкараш гол без положение. Шансът покри ЦСКА, това е истината. Ако играем по същия начин и в Молдова, ще бъде тежко, много тежко. Ще е изключително рисково, ако разчитаме пак на късмета. Трябва да се залага основно на играта, а не толкова на това спортния шанс да те покрие. Особено срещу съперник като Зимбру. Положителното е, че в играчите има много хъс за доказване, за битка, което в по-засукани мачове е коз. Но мен ме притеснява най-вече текучеството в отбора. През 6 месеца се правят мащабни селекции. Докога ще продължава така? Без кондиционен треньор също е трудно. Но според мен ЦСКА ще се разбие, както през миналия сезон - в началото играта ще е малко по-предпазлива и внимателна, а после темпото ще се усили. Кой знае какво качество в отбора обаче не виждам, поне засега.

През тази седмица предстоят два много важни мача - реваншът със Зимбру и дербито с Левски. Какво може да постигне тимът в тях с оглед на моментното състояние?
- Първо трябва да се съсредоточим върху мача със Зимбру. Левски ги видяхме какво играят... Пък и да паднеш от тях, няма да е голяма трагедия, ще има още дербита през сезона, има време за поправка. Отпадане от Зимбру обаче ще е окончателно и фатално, там възможност за поправка няма. Загуба от такъв отбор най-малкото ще удари сериозно по авторитета на ЦСКА. И без това реномето ни не е твърде високо напоследък, а с евентуално отпадане от Зимбру съвсем ще се срине, футболистите трябва да се раздадат изцяло. Няма място за отстъпване. Зимбру ще играе много твърдо, здрави са в отбрана. Ние сме твърде бавни и е нужно да увеличим скоростта. Няма го фактора „изненада" в отбора. Тони Силва направи някои добри и нестандартни неща, но пък се контузи. Идеята в тима я няма, защото няма и кой да я дава. Гъргоров напусна, а той придаваше лустрото в играта. Не е лесно да компенсираш отсъствието на такъв футболист. Гъргоров няма как да не липсва, той носеше изненадата и дирижираше отбора. Може би беше най-важната фигура. Менди също липсва. Да, той беше хазартен играч, но пък имаше внушително присъствие на терена и добър синхрон с Валентир Илиев. Но полека-лека ще се наместват новите звена в отбора. Не бива да сме много критични в началото, не е справедливо.

Уместно ли бе решението Ивайло Чочев да се трансферира в Палермо?

-Да, смятам, че това е добро място за него. Трудно щеше да пробие в по-силен отбор. По-хубаво е да тръгне от ниското и след това да го забележат. Другите неща си зависят от него. Дано се утвърди, искрено му го пожелавам да го стори в Италия. Той е добро момче и като човек, и като футболист. Трансферът му дойде тъкмо навреме.

Какво е мнението ви за проведената лятна селекция? Бяха привлечени 13 нови футболисти...
- Ако ги взимаш за по 6 месеца или за година, е безсмислена работа. Трябва да си установим един определен отбор и да го пазим, ако искаме да постигнем нещо. Както правят в Лудогорец. Не можеш да градиш нов състав всяка година и да гониш титлата. Новите не могат да свикнат, като са в тима за по 6 месеца. Трябва сериозно да се помисли върху селекционната политика.

През последната една година бяха привлечени 26 чужденци. Как гледате на този факт?
- Прекалено много е, разбира се. Не си заслужава най-малкото. На младите не им се дава път. Нашата публика се радва, когато малките момчета получават шанс за изява. А сега не виждаме нищо подобно. С толкова много нови не могат да си научат имената. Нали и Галчев каза, че не е знаел името на централния защитник, който влезе като резерва в Ловеч и това говори красноречиво. Но вижте, политиката не е само на треньора, а и на ръководството. Те ако не го разрешат, няма да стане. Има и нещо друго - не е оправдано да взимаш толкова много чужденци и после да ги държиш на пейката. Средна ръка играчи само за бройката не ти трябват.

Изградихте ли си мнение за някои от футболистите в първите мачове? И въобще кой ви направи по-специално впечатление?
-В Супусейпа има нещо интересно и може да се окаже добро попадение. Камбуров и Тунчев са доказали се футболисти, но с възрастта все по-лесно се контузват и отсъстват по-дълго. При тях хубавото е, че винаги могат да са ти от полза, когато ги пуснеш в игра. Маркиньос си го знаем. Той няма как да е по-добър от предишния си престой в ЦСКА, защото възрастта му е напреднала и има проблем с темпото и работоспособността. За другите нямам кой знае какво впечатление, не са играли достатъчно и е рано да им се дават оценки, още повече да се правят крайни заключения.

Напуснаха 10 футболисти. Смятате ли, че голяма част от тях си тръгнаха заради неспазените обещания на ръководството, за които признаха и Гъргоров, и Менди, и Вальо Илиев?
- Твърде възможно е да е така. Когато дойдат доста чужденци, те си гледат парите, това е, което ги интересува на първо място. Трудно се създава колектив, още повече че сега легионерите са повече. Трудно се изгражда единен състав при такива обстоятелства.

Александър Томов постави максимално високи цели за този сезон. Възможно ли е те да бъдат изпълнени?

- Томов го гони ентусиазмът, но малко разбира от футбол. Той гледа запалянковски на нещата, така че е нормално да преувеличава на моменти. Но реалността е друга. За да станеш шампион, трябва да имаш съвкупност от най-различни компоненти. А ЦСКА ги няма. Остана само името, другото е пълнеж и фантазии...

Кой от двата родни гранда е в по-добро състояние преди вечното дерби?
- Левски се радваха на спечелената точка срещу Локомотив (Пд) все едно са свършили наравно с Манчестър Юнайтед. А можеше съвсем спокойно да си загубят мача от току-що събран отбор. Левски определено не изглежда добре, но в дербито настройката им ще е съвсем различна. Ще са по-организирани и ще дадат повече от себе си, отколкото в мача с Локомотив. Предимството на Левски би могло да дойде от това, че ЦСКА има гостуване в Европа само три дни по-рано и ще бъде по-умореният отбор. Дано всички наши футболисти да се запазят здрави и мачът със Зимбру да бъде спечелен. Загуба в Молдова ще смачка играчите, а ако бъде допусната такава и срещу Левски, нещата отиват много на зле. Тези два мача са от ключово значение за психологическото състояние на отбора и микроклимата във и около клуба. Дано ЦСКА излезе победител в тях и тогава всичко ще е много по-лесно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички