Афера! Арестуват Сашо Апашо за банкова измама?


Афера! Арестуват Сашо Апашо за банкова измама?

2301 0

Поредният грандиозен скандал със злополучния президент на ЦСКА Александър Томов е налице. Преди дни акционери на "червените" са сезирали прокуратурата и ДАНС за нагла банкова измама на Сашо Апашо с акциите на футболен клуб ЦСКА, научи "Уикенд" от сигурен свой източник.

Финансовата афера е на стойност 1 450 000 лева и третира дружеството на Сашо Томов "Лира Инвестмънт", което се явява мажоритарен акционер в ЦСКА.

В средата на юни злочестият бивш политик и пишман футболен бос решава на своя глава да вдигне тихомълком капитала на "армейците", за да прецака инвестиционните си партньори "Трейс Груп" и фамилия Манджукови. Преди месеци строителната фирма "Трейс" и оръжейният търговец Петър Манджуков наляха над 2 милиона лева в ЦСКА, след като повярваха на лъжата на чевръстия измамник Сашо Апашо, че "армейците" ще излязат на борсата и ще успеят да продадат акции на феновете на обща стойност 9 милиона лева.

След като пирамидата с акциите се провали в зародиш, инвеститорите в сламения борсов проект на Томов опитаха да ограничат влиянието на някогашния политик в ЦСКА.

Уплашен, че може да бъде обявен в несъстоятелност и в крайна сметка - изхвърлен с шутове от Борисовата градина, Сашо Апашо извършва криминален ход - подава молба за вдигане на капитала на ЦСКА в държавната служба по вписвания. Според документите, които Томов представя с искане за увеличение на капитала на "Лира Инвестмънт" от 4 милиона на 5,5 милиона лева, той е осигурил 1 450 000 лева по набирателна сметка в българска банка.

Бързата проверка на останалите инвеститори в ЦСКА обаче е показала, че Сашо Томов е измамил и банката , и службата по вписвания - оказва се, че финансовата институция никога не му е предоставяла въпросната сума, нито пък служител на банката се е разписвал.

"В момента тече разследване за използване на документи с невярно съдържание и опит за банкова измама срещу неизвестен извършител. Александър Томов и дясната му ръка Александър Тодоров са основните заподозрени за измамата и може да бъдат арестувани до месец-два", признава пред "Уикенд" столичен антимафиот.

Разследващите вече са поискали от Българския футболен съюз (БФС) цялата документация, с която Сашетата са лицензирали ЦСКА за участие в "А" група за сезон 2014/2015 г. Оказва се, че от БФС са направили пореден компромис към "червените" и са допуснали ЦСКА до участие във футболния шампионат не чрез предоставяне на банкова гаранция, каквото е задължителното условие, а на база менте писмо от Александър Томов, в което налудно се твърди, че инвеститори в ЦСКА ще налят 1,5 милиарда евро (!?!) в проекта "Света София".

"Информираме, че възнамеряваме да инвестираме 1,5 милиарда евро в проекта "Света София". Доказателство за финансовите възможности на холдинга са представени на българското правителство и на Агенцията за чуждестранни инвестиции. При необходимост сме в състояние да предоставим инвестиционния проект като официален документ на инвеститора и правителството. По съвместно изготвен план, инвестицията ще започне през юни 2014 година, което позволява проектът ПФК ЦСКА да получи сериозна финансова подкрепа", се казва в писмото на Александър Томов до председателя на Лицензионната комисия на БФС Красин Кръстев.

Документът е депозиран в БФС на 10 май 2014 година, като любопитен детайл е, че в писмото Сашо Апашо се представя като професор д-р и като представител на дружеството "България Дивелопмънт Холдинг Лимитед".

Уви, насрещната проверка показва, че Томов е излъгал Лицензионната комисия на футболния съюз, с което е нарушил не само закона, но и международния футболен правилник за финансов феърплей, който всички футболни отбори от Европа са длъжни да спазват.

"На практика ЦСКА е получил лиценз в разрез на правилата на УЕФА и поради тази причина "червените" ще бъдат изхвърлени от европейските клубни турнири за срок от 3 години. Санкцията от УЕФА вероятно ще бъде обявена до края на годината", разкриват пред "Уикенд" запознати с далаверите на Сашо Апашо.

ДЪЛГОВЕТЕ НА ЦСКА - 24 МИЛИОНА ЛЕВА

Балонът на Александър Томов-Сашо Апашо за финансова стабилност на ЦСКА под негово управление е напът да се скъса, показа проучване на "Уикенд". Към днешна дата задълженията на "червените" са на стойност 23 400 000 лева. Преди година, когато чевръстият измамник се завърна в Борисовата градина с ангажимент да стабилизира футболния гранд, задълженията на ЦСКА бяха със 7 милиона лева по-малко - 17 милиона лева.

Най-солиден е дългът на ЦСКА към НАП, който днес е почти 10 милиона лева. През последната година лихвите към държавната хазна не са плащани и така са се натрупали още около 4 милиона лева задължения. "Армейците" имат да плащат и над 13 милиона лева на футболни отбори, бивши състезатели на тима, треньори и мениджъри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички