Юлиан Ненов - момчето с качества за "А" група, но със сърце във "В"


Юлиан Ненов - момчето с качества за "А" група, но със сърце във "В"

5319 0

В ЦСКА ситуацията като цяло не е добра през новия сезон и отборът трепери за бъдещето си, което е забулено в мъгла прекалено дълго време. Но все пак на "Армията" има два повода за радост - лишените от шанса да гледат собствените си юноши в игра дoскоро фенове сега се наслаждават на изобилие от младост и хъс в мачовете на любимия отбор. А другият повод са самите те - преглътнали болката, че отборът е във "В" група, го подкрепят като все едно се е запътил да става шампион в елита.

Та, юношите оправдават доверието на треньора Христо Янев. И да ги гледаш на терена е удоволствие. Дотолкова, че на феновете им се приисква още от напусналите "Българска армия" "червени" таланти да се завърнат там. Един от желаните възпитаници на "червената" школа, засега от феновете, а кой знае - скоро и от треньорския щаб, е нападателят Юлиан Ненов. Почти 21-годишният футболист вкара на Литекс в турнира за купата, където се състезаваше за Дунав (Русе) и припомни за себе си. Това, в комбинация с чудесното му представяне в "Б" група от началото на сезона, накара феновете да поискат връщането му в отбора на сърцето му.

Ненов е син на бившия вратар на "червените" Румен Ненов и избира да тръгне по неговия път, но не и по неговите стъпки. "Винаги съм играл като нападател или крило. Започнах, когато бях на 7-8 години. Защо не застанах под рамката? Защото обичам да вкарвам голове, а не да ми вкарват", откровен е нападателят.

Иначе относно избора на клуб "червеният" юноша никога не е имал колебания. "ЦСКА беше изборът ми от самото начало. Не само защото баща ми е играл там, но и защото цялото ми семейство е от ЦСКА", признава Юлиан пред Sportlive.bg.

На "Армията" играчите, които са вдъхновявали младока да расте, са били половин дузина. "Харесвах всички, но най-вече Велизар Димитров, Емил Гъргоров и Христо Янев. Когато ме качваха в първия отбор, съм останал със страхотни впечатления и от Тодор Янчев", разкрива Ненов.

Нападателят е бил капитан на набор 1994 и е определян като един от малкото светли лъчи в тази формация. Благодарение на качествата му и жаждата му да се усъвършенства, на Ненов разчитат дори в тима на по-големите с 2 години от него юноши.

"Юли тепърва ще показва и по-добри игри, защото търпи развитие, но характерно за него е доста добрата му бързина. Той е флангови играч със скоростна техника и добро центриране. Има нюх към гола и изпълнява добре фаулове", описва го един от треньорите в школата на ЦСКА, които го познават най-добре - Веселин Яневски. 

Що се отнася до характера на Юлиан, младият треньор е категоричен, че той е добро момче, с което обаче трябва да се работи със специфичен подход.  "Не съм имал проблеми с него, но знам, че към него трябва да се подходи по-специфично, за да се отключи най-доброто у него", споделя Яневски пред SportLive

"Всички спомени от времето, когато бяхме юноши, са чудесни. Бяхме много добър отбор, сплотени. Наказвахме "Левски" и останалите съперници. Най-запомнящото се дерби е, когато победихме с 2:1 в Елин Пелин. Аз вкарах втория гол", спомня си играчът на Дунав. "Няма по-хубаво чувство от това да отбележиш гол и да помогнеш на отбора. Когато го правиш срещу "Левски", винаги е по-специално", откровен е Ненов.

Въпреки че през 2013 г. записва един мач за първия отбор на ЦСКА, Юлиан няма късмета да продължи в отбора, който обича. Начело на тима е Стойчо Младенов, който не е известен с това, че обича да гласува доверие на собствените кадри. Налага се Ненов да напусне. "Просто не ми дадоха шанс. Бях със смесени чувства и разочарован, но винаги ЦСКА ми е на сърцето", споделя футболистът.

Така нападателят се озовава в Чавдар (Етрополе), където изкарва 3-4 месеца и вкарва първия си гол в "Б" група. "Мисля, че беше добър престой. След това отидох в "Ботев" (Враца), където разчитаха на мен и за година изиграх 24-25 мача", спомня си той.

Следва 6-месечен престой в Монтана, където кариерата му тръгва надолу, тъй като не разчитат на него и през зимата е принуден да напусне. Търси си отбор, в който да влезе във форма и да играе регулярно и го открива в лицето на Локомотив (Горна Оряховица).

"Когато ми звъннаха от Дунав, разбрах, че отборът има сериозни цели и в него се работи правилно. Затова избрах да продължа там и не съжалявам. Чувствам се много добре тук и треньорът ми гласува доверие. Най-много съм чувствал уважение към мен в "Ботев" (Враца) и сега в Дунав", разкрива Ненов.

С екипа на Дунав в турнира за Купата на България младокът отново се изправя срещу отбор от "А" група - Литекс. Той успява да вкара попадение на ловчанлии при загубата с 2:4. Доволен е много от представянето си срещу отбора, който го е искал, когато е бил юноша на ЦСКА. "Левски" също ме искаше, но аз не желаех да си тръгвам от ЦСКА", казва нападателят.

След мача срещу Литекс, в който записва и греда, феновете на ЦСКА решават, че искат своя юноша обратно на "Армията". Когато прочита за това, Юлиан Ненов е изключително щастлив. "Зарадвах се много, а дали има шанс това да стане, е още рано да се каже, тъй като от ЦСКА не са ме търсили", признава той.

Ненов има място в сегашния ЦСКА, както и други "червени" юноши, разпръснали се в клубове от "А" и "Б" група, смята Веселин Яневски. Но най-добре това трябва да прецени треньорът Христо Янев, който ще реши дали младокът може да се впише в концепцията му. 

"Доста доволен бях от него. Помня, че имаше спад в старшата възраст, после пак заигра добре. Той е остър тип нападател, който може да прави пробиви, играе индивидуално, участва и в комбинации. Може би с опита, който е придобил, може да се върне в ЦСКА и да е на друго ниво. Качествата му са в повече за "В" група", признава треньорът.

В Дунав на Юлиан му харесва, че се разчита на млади футболисти. Радва го и че в ЦСКА е така. "Радва ме, защото един българин, един юноша, много добре знае какво е ЦСКА и знае важността на всеки един мач", посочва 21-годишният играч.

Доволен от себе си, Юлиан си поставя разумни цели, върху които по-късно ще гради мечтите. Засега иска да дава най-доброто от себе си в Дунав, а ако ЦСКА си го върне - да се раздава с червената фланелка. В юношеските формации постоянно е викан в националния отбор, а наскоро е получил повиквателна и за младежкия национален тим. Един ден е амбициран да играе и в мъжкия тим на България, но дотогава го чака много работа.

Определя звездата на Локо (Пд) Мартин Камбуров като най-добрия на неговия пост в "А" група.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички