Тони Уот - "дебелият мързеливец", който днес се радваш, че имаш, а утре - искаш да убиеш


Тони Уот - "дебелият мързеливец", който днес се радваш, че имаш, а утре - искаш да убиеш
Снимка: Getty Images/Guliver

36976 0

ЦСКА привлече млад и интересен нападател в лицето на Тони Уот това лято. Оказва се обаче, че шотландецът е и доста перспективен, макар да носи воденичен камък на шията си през цялата си кариера дотук. А тя продължава около 9 години. Sportlive.bg ви представя съкратен разказ за кариерата на 26-годишния Уот, като сме подбрали най-интересните неща в нея.

Нападателят започва кариерата си късно - когато е на 17 години. И не я започва в някоя от престижните школи на Острова, а усъвършенства "занаята" си с приятели из улици и паркове. Всичко това се променя, когато шефът на академия Ейрдри - Джими Бойл, го забелязва. В предварителния сезон Тони привлича вниманието на някои от най-големите клубове в света, сред тях Ливърпул и Рейнджърс. Капитанът на Уот в Ейрдри, Пол Ловъринг, си спомня момента, в който е осъзнал колко специален е този играч. "Тони влезе от пейката и вкара два гола. Единият бе от невъзможен ъгъл. В живота си дотогава не бях виждал някой друг да бележи от такъв ъгъл. В момента, в който го направи, разбрах, че момчето е невероятно", казва той.

Като дете, израсло в Коутбридж, Уот мечтае да облече един ден фланелката на шотландския гранд Селтик. И когато именно грандът от Глазгоу проявява интерес към него, момчето не се двоуми. Клубът плаща за него 80 000 паунда.

Първият му мач за Селтик до 19 години е запомнящ се - срещу Ливърпул на "Селтик Парк", за където преди е имал сезонен билет. Уот си спечелва две дузпи в този двубой и веднага се харесва на треньора си. А Ливърпул е специален съперник, тъй като играчът е тренирал една седмица на "Мелууд", през януари 2011 г., само 6 месеца след като става професионален футболист. Имал е и кратък пробен период в Рейнджърс.

Малко повече от година след като преминава в Селтик, идва и дебютният му мач за първия тим. Тони е на 18 години. Селтик играе срещу Мадъуел и треньорът Нийл Ленън решава да пусне младока в игра. Уот, за радост на феновете на своя тим, открива резултата с дързък гол. После бележи и втори, а "детелините" печелят с 3:0. Следват много похвали за младока, но, за съжаление, впоследствие Ленън почти не му дава шансове да играе.

Първият му мач, в който е титуляр, е в трети кръг на първенството, срещу Сейнт Мирън. И в него вкарва страхотен гол. Наказва и Дънди Юнайтед няколко седмици по-късно и бързо си печели репутацията на млад нападател, способен на всичко. Бърз, мощен, интелигентен, умел и преди всичко - смел. И докато сезон 2011/12 го представя пред нацията, то кампания 2012/13 го представя на света. Тогава младият нападател влиза в историята в мач срещу колоса Барселона в Шампионска лига. Мачът се провежда на 7 ноември 2013 година. Селтик повежда с 1:0 в Глазгоу, треньорът пуска Уот и в 82', след грешка на маестрото Шави, младокът бележи за 2:0. 60 000 фенове в зелено и бяло избухват по трибуните. Замаяният от емоцията футболист отива при феновете и прави жест. "Това може би е най-добрият момент в живота ми", споделя Тони след мача. И оттогава влиза в историята на клуба завинаги. Но...

Следващият сезон се оказва "началото на края" за него. След като се показа на света и изигра около 30 мача, той си е помислил, че това ще бъде първият му сезон като титуляр в Селтик. Вместо това му съобщават, че мислят да го преотстъпят.

"Мисля, че имах едва 5 мача като титуляр след мача с Барса в следващите 7 или 8 месеца. Исках да бъда нападател номер 1 за клуба, исках да се докажа, но трябваше да отида някъде другаде, не исках цял сезон да съм резерва. Затова избрах да играя под наем и най-добрият вариант беше Белгия. Лиерс бе добър вариант и исках да опитам там", спомня си Уот.

Оттук нататък следват не толкова приятни моменти в кариерата на младия футболист. Той сменя доста клубове и, въпреки че твърди, че за всяка раздяла има основателна причина, този отрязък от биографията му не го представя в най-добра светлина. В Хартс, например, го наричат "flop", некадърник. Треньорът му в Лиерс - Стенли Мензо, го нарича "дебел и мързелив". Въпреки че бележи достатъчно. Отговорът на Тони е доста комичен - след като вкарва в мач за Купата на Белгия, той сваля фланелката си, за да покаже голото си тяло. "Просто исках да покажа, че не съм дебел. Исках да покажа на всички, че съм в отлично състояние", разказва шотландецът. Мензо пък му прави любопитна характеристика. "Днес се радвам, че го имам, но утре бих искал да го убия!".

Нийл Ленън също има забележки към поведението на играча като цяло, въпреки че не оспорва качествата му. "Тони притежава една незрялост и причината да го пращаме под наем е, че искаме да опита различна култура и различен вид футбол. Ако не върви добре, той трябва да се бори и това да го накара да работи", казва той.

За него критиците пишат, че всеки път, когато се присъедини към нов клуб, се появява "предсказуем модел". Треньорът първоначално е впечатлен от таланта му, но после футболистът бива обземан от някаква "летаргия", която бързо заразява играта му. Ленън отдавна е предугадил тази му склонност и след мача срещу Барселона го предупреждава: "Не позволявай това да бъде всичко, с което ще бъдеш запомнен". Мениджърът му в Хартс - Роби Нийлсън, пък казва за него: "Той може да обърне мача за част от секундата. На тренировките го виждам да играе с трима, четирима, петима футболисти. Нужна му е само последователност. Това е ключът към неговото развитие".

Британският "Експрес" дори го нарича "непрофесионалист" и цитира треньора на Селтик Рони Деила. "Тони не се е развил, както искахме, казва той след поредния наем на играча. - Мисля, че не е променил манталитета си и не осъзнава последствията от своите действия".

Извън футбола Тони е в брак от няма и 3 седмици с любимата си Габриела, с която се женят след трансфера му в ЦСКА. В свободното си време прави ревюта на филми в своя канал в Youtube - Watt to Watch, защото гледа много филми. "Мисля, че правя кратки, но добри филмови рецензии", отбелязва Уот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички