Тони Силва - Футболист, Човек, Армеец (ексклузивно интервю на Sportline.bg)


Тони Силва - Футболист, Човек, Армеец (ексклузивно интервю на Sportline.bg)

3464 0

За сезон и половина по българските терени Тони Силва радваше феновете на ЦСКА с невероятните си футболни качества, които се възродиха благодарение на усета на Стойчо Младенов към талантливи футболисти, забравени от футболните специалисти. Именно при "червените" португалецът успя да демонстрира това, на което е способен и да възроди футболната си кариера, след като беше сменил дузина отбори още преди да навърши 20 години. Последният сезон беше труден както за ЦСКА, така и за Тони, който беше сред най-критикуваните футболисти на 31-кратните шампиони, а освен това беше обект на расистки обиди от страна на част на привържениците на "Българска армия". По негов адрес се изписаха и куп нелепи информации, които се оказаха неверни, а с това медиите в България загубиха доверието на иначе отзивчивия флангови футболист.

Все пак Тони Силва се съгласи да даде ексклузивно интервю за Sportline.bg, в което говори за любовта си към ЦСКА, случилото се през последния полусезон при "червените", напускането му и желанието му един ден пак да облече фланелката на легендарния български тим. Ето какво сподели Тони пред нашата медия:

Доскорошната звезда на ЦСКА Тони Силва изкара тежки няколко месеца през първата половина на 2015 година. Кризата в клуба се отрази на всички, но португалският ас беше един от тези, които трябваше да понесе най-сериозни удари – безпаричие, критики към играта му, расистки обиди и куп други неща, които биха отказали мнозина изобщо от мисълта за България и българския футбол.

Тони обаче не таи лоши чувства – нито към клуба, нито към феновете, и приема философски нещата. Напротив – той е оставил всички тези проблеми зад гърба си.

Факт е, че ЦСКА ми дължи пари и сумата е много голяма. В ЦСКА бях 3 месеца без заплата, но това не ме интересува особено. Не мога да виня никого в клуба за това, което се случи с ЦСКА, защото вече не съм част от отбора.

Що се отнася до феновете, навсякъде по света има и добри, и лоши. Има такива, които ме атакуваха, но те са такива, които не разбират от футбол и не са истински фенове”.

До такава степен Силва не е обърнал внимание на нещата, които му се случиха през 2015 (включително и издълбаване на свастика върху автомобила му), че португалският ас е бил готов да остане в ЦСКА и във „В” група. Защо тогава не е при „армейците”? Просто никой не го е потърсил....

”Признавам си, че имаше шанс да остана в ЦСКА, защото това е моят дом и обичам клуба. Проблемът беше, че нямах контакт на никого в клуба и никой от ръководството не ме потърси и не ми предложи да се върна”.

Въпреки че вече не е част от ЦСКА, Тони остава верен на „червената” емблема. Въпреки че престоя при 31-кратните шампиони едва две години, Силва е обикнал този клуб, неговата история, неговата харизма и неговите фенове. И всичко това напук на 5-те месеца, които трябваше да изтърпи психически. И Тони ги е издържал стоически, защото, както се пише в приказките, по-силно чувство от любовта няма... И е готов да се върне. Ще се запитате защо? Защо му е на един футболист с качества да се връща в тази действителност, и то във време, в което хиляди българи бягат оттук и не поглеждат назад? Отговорът е прост – лоялност, любов и още нещо.

”Има шанс да се върна в България, винаги. В момента съм футболист благодарение на ЦСКА – този ЦСКА, който всички знаем. ЦСКА ме върна сред живите, затова винаги казвам, че това е моят дом. Обичам клуба и винаги ще е така. Надявам се един ден да се завърна, защото това е клубът на сърцето ми, а феновете на ЦСКА са най-великите на света”.

Сега пред Силва има ново предизвикателство – Турция. Преди няколко седмици той подписа договор със Санлиурфаспор. И с това си действие за пореден път показва, че парите не са движещата сила в неговата кариера.

„Чувствам се добре в новия си клуб. Реших да дойда в Турция преди няколко седмици, но имах по-добри оферти в добри лиги. Агентът ми не прие всички, а аз реших да дойда в Турция, за да пробва нова култура, нова страна и ново първенство”.

Едва на 21 години Тони Силва ще остане в историята на българския футбол като един от най-отдадените чужденци, минали през родните клубове. Също така едва ли скоро феновете на ЦСКА, а и неутралните, ще забравят впечатляващата му техника, пробивите по дясното крило, красивите голове и таланта, които показваше за година и половина дори на най-неадекватните терени в България.

Но чисто човешките качества, които Силва демонстрира спрямо клуба, който обича, и феновете, които обожава, ще го оставят в сърцата на привържениците и в историята не само на най-титулувания тим, но и на целия български футбол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички