Стоилов: ЦСКА се обедини с Литекс и БФС ни насочи как да нямаме проблеми за Европа


Стоилов: ЦСКА се обедини с Литекс и БФС ни насочи как да нямаме проблеми за Европа
Снимка: БГНЕС

3839 0

Главният мениджър на ЦСКА Стойчо Младенов говори пред руски сайт за ситуацията в клуба и спирането им от участие в Европа. Той коментира и сливането между ЦСКА и Литекс.

УЕФА отстрани ЦСКА от евротурнирите. Каква е историята?

- През 2016 г. ЦСКА се обедини с Литекс, което ни позволи да се върнем в елита на българското първенство. Същото лято БФС ни даде препоръки как правилно да направим това, та УЕФА да не предявява никакви претенции. Казаха ни: ако се класираме в евротурнирите, УЕФА няма да ни сложи прът в колелата и спокойно ще ни издаде лиценз за участие. Преди две седмици ние получихме този документ - УЕФА и БФС допуснаха ЦСКА до участие в Европа. На 29 май генералният секретар на УЕФА Теодор Теодоридис изпрати лично писмо до БФС, в което пише, че ЦСКА няма право да участва в Шампионска лига, за където се класирахме като втори в първенството.

Защо?

- Обърнахме се към КАС в Лозана. На 16 юни нашите адвокати се срещнаха с представители на УЕФА на заседание на КАС, като те са казали на нашите хора: "УЕФА няма да има никакви претенции към ЦСКА, можете да участвате в евротурнирите". В КАС, естествено, се изненадаха - защо ние се оплакваме, ако няма никакви проблеми за УЕФА, ако УЕФА не ни пречи да играем в Лига Европа. След това ни поканиха на жребия за квалификациите в Лига европа в началото на седмицата и 10 минути преди началото му обявиха, че ЦСКА няма да бъде в Европа.

В какъв смисъл?

- Същият този Теодоридис преди началото на жребия праща още едно писмо до БФС, в което потвърждава своето решение от 29 май - тоест забраната за участие в евротурнирите на ЦСКА. Десет минути преди старта ние бяхме изхвърлени от жребия и вместо нас включват Дунав. Решението е било взето бързо. Затова трябваше да обжалваме, което, разбира се, направихме. За 10 минути преди началото на жребия - това е прецедент, никога не се е случвало такова нещо. Сега КАС разглежда нашето дело, очакваме решение.

Как УЕФА ви обясни случилото се?

- До няколко дни изтича срокът, след който УЕФА трябва да го направи. Но мога да кажа, че това е лично решение на Теодоридис. Никаква комисия, която да издаде присъдата на ЦСКА не се е събирала.

Какви са вашите догадки?

- ЦСКА е най-големият клуб в България, някои отбори много се тревожат, че след 10 години затишие ние се възраждаме. Затова започнаха подводни течения - затова УЕФА постъпи така. Освен това те искат да ни накажат с 3 години дисквалификация за нарушение на правилата "три години".

Така че ако спечелим първенството през новия сезон, няма да можем да играем в Шампионска лига. Така са решили от УЕФА. Това е удобно на Лудогорец, който ще печели от Шампионска лига, те имат силен политически "гръб".

Какво е отношението към ЦСКА в България след сливането с Литекс? Как феновете възприеха това?

- Нашите фенове са едни от най-добрите в Европа. Те приеха много добре възраждането на клуба и обединението с Литекс, те знаят, че ние сме ЦСКА. Когато разбраха, че не попадаме в евротурнирите, бяха шокирани. Искаха да отидат в Лозана и да вдигнат протести. Ръководството на ЦСКА, разбира се, ги спря. Сега в България има голямо напрежение относно нашето положение. Повече от половината страна са фенове на ЦСКА, всички страдат, че не ни допуснаха да играем в Европа.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички