Петър Жеков преди "вечното дерби": ЦСКА ще излъже Левски


Петър Жеков преди "вечното дерби": ЦСКА ще излъже Левски
Снимка: Иван Йочев

1887 0

Легендата на ЦСКА и българския футбол Петър Жеков даде интервю за вестник "Тема Спорт", в което говори за предстоящото "вечно дерби" между ЦСКА и Левски на 15 октомври,

Носителят на 'Златна обувка" си припомни някои от сблъсъците със "сините" през годините.

Сектор Г честити рождения ден на легендата Петър Жеков

Жеков е и рекордьор по голове в мрежата на тима от "Герена". Вчера той навърши 72 години.

Г-н Жеков, Левски ли е фаворит в дербито, предвид, че е лидер в класирането?

- Първото място на Левски е илюзорно. Отборът им е далеч като класа от лидерството. Пък и няма как да преборят Разград. Така че е измамно да се твърди, че Левски е фаворит в дербито само защото временно заема първото място. Пък и си спомням, че и ние бяхме фаворити, когато ни победиха с 2:7 през ноември 1968-а. Ние тогава 11 мача нямахме загуба, а те бяха доста зле. Но на терена какво се случва е съвсем отделен въпрос.

Какви са очакванията ви за предстоящия сблъсък?

- На ЦСКА ще му е трудно. Като цяло и двата отбора не са цъфнали и вързали в момента. Не ме впечатляват откъм класа. Ще се сборят и предполагам, че ще ги раздели един гол. Според мен ЦСКА може да излъже Левски, но трудно ще го надиграе.

Вече са ясни цените на билетите за 'вечното дерби"

Защо смятате така?

- Ами доста неща ме притесняват в ЦСКА. Някои от играчите са понатежали, още не могат да свикнат един с друг, макар и да има лек напредък, националите не тренират с отбора... Треньорът също не ми вдъхва много увереност. Грандовете не се водят от толкова млади треньори. Трудно става. Аз съм минал по неговия път, но на 38 не можеш да знаеш всичко, ти тънкостите на професията още не си ги усвоил. Може и няколко езика да знаеш, но на нас не ни трябва полиглот, а треньор.

Насреща му е хитрата лисица Люпко Петрович...

- Точно за това говоря. Пийва си, хапва си, ама футболът му е ясен. Той се е наситил на трофеи, успехи... Затова казвам, че ще е мъчна работа. Но в крайна сметка маймунките са важни, а маймунките са футболистите на терена. На ЦСКА обаче му трябва повече класа, ако иска да постигне нещо сериозно било в първенството или в Европа. Поне изгониха Вилмар Джордан. Той не играеше, а валираше терена, а беше тръгнал голмайстор на ЦСКА да става. Но има и кадърни момчета. Левият бек Недялков е силен футболист, но не знаят да го използват по най-добрия начин. Виана също е класа. Проблемът е, че отборът няма заучени положения и разигравания. Аз досега на 7-8 работи да ги бях научил.

Дуо бивши собственици премира "Левски" за успех срещу ЦСКА

В Левски половината от работещите в клуба казват, че няма да има вечно дерби, другите казват, че ще има... Как гледате на подмятанията от "Герена" за ГМО-та и Литекс?

- Ако те си мислят, че ще играят с Литекс, то ЦСКА ще играе срещу Динамо в дербито. Хайде стига, все едно не си спомнят колко промени на името и обединения са имали през годините.

Вие сте рекордьор по голове срещу Левски, имате 23 (12 с Берое и 11 с ЦСКА). Кой ви е най-скъпият?

- Трудно се забравя онзи за ЦСКА, който беше почти от центъра за победното 2:1 в 90-ата минута през март 1973-та във Вечното дерби. Но имам и още два-три много красиви. Те толкова много бяха, че вече трудно си ги спомням всичките (смее се). Аз и друг път съм го казвал, че заради головете ми срещу Левски напук не ме избираха за футболист на годината и като цяло бях недооценен. Не успяха да го преглътнат, че им вкарвам редовно. Сигурно, след като си отида, ще ми оценят постиженията.

Как виждате положението в националния отбор?

- В момента тази формация става само за спаринг-партньор на другите отбори в групата. Когото и да сложат за треньор, с тези играчи няма как да стане. През 22-ри век евентуално може да изкараме поколение като онова, което стана 4-то на световното...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички