Блед Зоря (Луганск) спря европохода на ЦСКА след гол в 90' и спестена дузпа


Блед Зоря (Луганск) спря европохода на ЦСКА след гол в 90' и спестена дузпа
Снимка: Официален сайт на ЦСКА

9191 0

Без да играе силно, но с човек повече почти 70 минути, отборът на Зоря (Луганск) успя да елиминира ЦСКА в Лига Европа, спирайки ги, както миналата година, в трети предварителен кръг. Украинците реализираха победния си гол в реванша в 90-ата минута, като точен бе Назарий Русин. Играчът, оставил "червените" с човек по-малко в 22' беше Иван Турицов, но секунди преди това реферът на двубоя ощети българския клуб, неотсъждайки дузпа за тях заради игра с ръка на Михайличенко.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Мачът започна с неприятен епизод - в началните минути Абу Хана игра за топката с глава, след което се простря безжизнен на тревата. Наложи се защитникът да бъде заменен от Йевген Чеберко. Има съмнения, че германецът е със сътресение на мозъка, a според медиите в Украйна той е бил ударен с лакът от Евандро. В 9' Али Соу се освободи технично от бранител на украинците пред наказателното поле, но не успя толкова удачно да отправи удар. Две минути по-късно Зоря тръгна доста смело в атака, която бе спряна в последния момент от бранител на гостите.

В 16' Томаш сбърка сериозно в опасна зона и това позволи на Юрченко да обстреля вратата на Черниаускас, но литовецът се намеси успешно. Това бе първият шанс на домакините в двубоя досега.Право в ръцете на Шевченко отиде и анемичен изстрел на Малинов в 19-ата минута. В 22' обаче се случиха две много неприятни ситуации за ЦСКА, които съвсем затрудниха гостите от София.

Първо, реферът на двубоя не видя игра с ръка на футболист на Зоря - Михайличенко, в наказателното поле. В ситуацията стражът на украинците отклони топката в краката на Малинов след удар, халфът на "червените" отправи изстрел, но топката се спря в ръката на бранител в бяло. Малко след това Иван Турицов извърши нарушение като последен в защитата и получи директен червен картон. Дори той да беше жълт обаче - щеше да е втори за защитника и той пак щеше да остави тима си с 10 души на терена. 

"Червените" обаче показаха бързо, че нямат намерение да се предават. В 29' Занев центрира към Евандро, който успя да отправи хубав удар, но вратарят спря топката с тялото си. В 40' ЦСКА изпълни корнер, Албентоса и Соу скочиха да я отиграят, но испанецът бе успешно блокиран. В 41' вратата на Черниаускас бе застрашена след статично положение, но, освен че той отрази с върха на пръстите си, в ситуацията имаше и засада. Секунди по-късно литовският страж на "червените" и намеса на Занев спасиха вратата на гостите от нова заплаха. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 56' Люпко Петрович предприе първа смяна в състава си, пускайки Митко Митков вместо Евандро. Бразилецът не остана доволен от решението на сърбина. Малко преди това от Зоря неоснователно поискаха дузпа за игра с ръка на Бикел, който, падайки, докосна топката. Два анемични удара на Али Соу белязаха играта на "червените" около и след изтичането на един час игра в Запорожие. 

ЦСКА пропусна страхотен шанс да реши съдбата на мача в 73' - Малинов приби отляво, напредна и стреля коварно. Топката вече се виждаше как влиза във вратата на Зоря, но стражът Микита Шевченко се разтегна и успя да я отклони от пътя ѝ. Прави впечатление, че българският тим натиска съперника, макар и в намален състав. В 82' Петрович извърши втората си смяна в мача, давайки шанс на Диего Фабрини за сметка на Малинов.

В 85' Митков напредна отдясно, освободи се от двама съперникови играчи и съумя да отправи добър изстрел към Шевченко, но стражът на украинците се справи и с него. Трета и последна смяна за ЦСКА в 87' - Тони Уот замени Джеферсон в последния опит на Петрович да промени развоя на мача в полза на ЦСКА. "Червените" обаче се пропускаха в самия край на редовното време - Назарий Русин бе изведен сам срещу Черниаускас, като успя да го преодолее, но Албентоса изби от голлинията. При втория опит обаче украинецът успя да опъне мрежата на гостите от София. След това той бе изгонен за втори жълт картон, след като си свали фланелката от радост.

Стартови състави:

ЗОРЯ: 30. Шевченко, 7. Кочергин, 10. Хомченовски, 11. Будкивски, 14. Михайличенко, 15. Вернидуб, 18. Тумчук, 20. Абу Хана, 21. Иванисениа, 31. Русин, 80. Юрченко

ЦСКА: Черниаускас; Албентоса, Занев (к), Нуно Томаш; Жеферсон, Жанио Бикел, Малинов, Тиаго Родригес, Турицов; Соу, Евандро

ПРЕДИ МАЧА:

Първият мач в София завърши 1:1 и "червените" се нуждаят от победа или равенство с повече голове, за да продължат към плейофите за влизане в групите на турнира.

Очаква се треньорът на столичани Люпко Петрович да заложи на същия състав, който игра срещу Лудогорец в първенството. За Украйна с отбора отново не заминаха Николай Бодуров и Рубен Пинто.

Зоря отново не може да разчита на звездата си Артьом Громов. Не е изключено в битката да бъде хвърлен младокът Назарий Русин, който наскоро бе взет под наем от Динамо (Киев).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички