Още милиони за пловдивските стадиони: "Колежа" сред най-скъпите в Европа със средна стойност близо 3000 евро на седалка!


Още милиони за пловдивските стадиони: "Колежа" сред най-скъпите в Европа със средна стойност близо 3000 евро на седалка!
Снимка: БГНЕС

3210 0

Стадионите на пловдивските Локомотив и Ботев със сигурност ще останат в историята с огромните суми, които бяха нужни за завършването им. Оказва се, че допълнително още 75 млн. лева  ще са необходими, за приключване на ремонтните дейности.

Отпуснатите пари са по програмата за финансиране на общински проекти, а споразуменията за отпускане на средствата бяха подписани в последните часове на правителството "Денков".

41 млн. лева от националния бюджет са за довършването на стадион "Локомотив", а 33.58 млн. лева за "Христо Ботев". До момента в двата стадиона бяха налети милиони от държавния бюджет. По времето на Бойко Борисов бяха дадени 25 млн. лева от бюджета за стадиона на Ботев и 10 млн. лева за този на Локомотив. След това общината осигури със заем по още 12 млн. лева за всеки от проектите.

Поредни милиони за пловдивските стадиони

Още: В Пловдив търсят нов старши треньор, Душан Керкез остава начело на Ботев само при 1 условие?

Миналата година след натиск от феновете беше гласувано да се отпуснат 32.7 млн. лева от общинския бюджет в рамките на 3 години. За 2023 г. сумата беше по малко над 5 млн. лева за двете съоръжения. Още тогава обаче беше обявено, че ще се търсят пари от държавата.

Стадион "Христо Ботев" сред най-скъпите проекти в Европа

От общата сума 151 млн. лв. субсидии за двата стадиона 92 млн. лв. са за "Христо Ботев" и 59 млн. лв. за "Локомотив". Предстои изготвянето на нови обществени поръчки за довършването и на двата обекта, които се очаква да бъдат завършени през 2026 г.

По този начин "Колежа" ще се превърне не само в най-скъпия български стадион, но и един от най-скъпите проекти от този размер в Европа, със средна стойност около 2800 евро на седалка, изчислява "Капитал". За сравнение - цената на седалка на стадион "Нагйердей" в Дебрецен, Унгария, е 2000 евро, а на стадион "Стожице" в Любляна, Словения, е 2681 евро.

Още: Жесток удар по Ботев Пловдив - сезон 2023/24 приключи за голмайстора на Първа лига - Георги Николов

Класиране в Първа лига през сезон 2023/24: Локо Пловдив измести Левски от четвъртото място

Екзекуторът на Ливърпул тръгна с престижна точка като гост на Ботев Пловдив (ВИДЕО)

Клубове от Русия се интересуват от Георги Николов

Невиждано! Ботев Пловдив с рекорден бой в Дербито на Тракия, Берое се върна към загубите (ВИДЕО)

Нов директор в Ботев Пловдив: Познато лице започна работа при "жълто-черните" (СНИМКА)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички