Кой е по-силен в пловдивското дерби за десетилетието и кой е по-скъпият тим?


Кой е по-силен в пловдивското дерби за десетилетието и кой е по-скъпият тим?
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

1993 0

Тази неделя от 17:00 часа ще се изиграе пловдивското дерби , което ще е и акцентът на 24-ия кръг от Първа лига. И ако погледнем към есенния полусезон, в първото дерби Локомотив беше по-добрият тим, поне що се отнася до резултата. Но ако обобщим последните 5 срещи между тези два тима, то има пълна равнопоставеност: и двата тима имат по 2 победи и едно равенство.

Ако погледнем сблъсъка от още по-далеч, в последните 10 години победител в спора за Пловдив по-често е излизал Ботев. "Канарчетата" са играли срещу Локомотив 28 пъти от сезон 2012/13 насам и са постигнали 10 успеха, 10 равенства и 8 загуби. Те са спечелили 40 точки срещу "смърфовете", като са взели повече само от Славия (14), Черно море (13) и Берое (11) . Успехите им срещу Левски също са 10 в посочения период.

Осемте загуби, които градският съперник им е нанесъл, обаче не са никак малко. Повече пъти за 10 години "жълто-черните" са губили от Лудогорец (26), Левски (19), ЦСКА (15), Славия (14), Черно море (13) и Берое (12).

През сезон 2022/23 Ботев е по-назад в класирането - заема десетата позиция, докато Локомотив е четвърти. Делят ги цели 13 точки. И докато "смърфовете" печелят средно по 1,68 точки на мач, съперникът им в дербито взема доста по-малко - по 1,11.

Отборът от "Колежа" обаче има по-скъп състав - целият струва 7,73 милиона евро, докато този на "черно-белите" струва 6,41 милиона. Най-скъпият футболист на "канарчетата" е Антоан Бароан, който се котира за 1 милион евро, а в състава на Локомотив това е Петър Витанов (700 000 евро). След мача с ЦСКА (1:1) завърналият се в Локо (Пд) Христо Крушарски се закани на всички в Първа лига. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички