Феновете на Ботев Пловдив избухнаха срещу управляващите и им поставиха краен срок


Феновете на Ботев Пловдив избухнаха срещу управляващите и им поставиха краен срок
Снимка: Kiril Bekyarov / LAP.bg

1303 0

В днешния 20 декември Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции "Бултрас" излязоха с декларация, в която дадоха срок на управляващите втория по големина град в България до 15-и януари, за да съобщят какво се случва със строителството на стадион "Христо Ботев".

Феновете на "канарчетата" са бесни от забавянето на строителния процес и написаха, че това е последното им предупреждение, след което гневът им ще се стовари върху отговорните фактори!

ДЕКЛАРАЦИЯТА

"Уважаеми съграждани, скъпи ботевисти, Измина една година от рестартирането на строежа на стадион „Христо Ботев“. През това време се наслушахме на обещания и красиви истории. С очите си обаче виждаме нещо съвсем различно – изключително бавни темпове на строителство, незаинтересованост, непрозрачност и безхаберие. Обстоятелства, които будят основателно недоумение и притеснение у всички нас. Многократните ни опити за изчистване на проблемите бяха посрещнати единствено с некомпетентност, хаос и прехвърляне на отговорностите между възложителя - Община Пловдив, проектанта и изпълнителя на стадиона. След близо шестмесечни усилия успяхме да получим нещо, което трябваше да бъде количествено-стойностна сметка на първи етап от строежа. Със съжаление установихме, че документацията беше подадена некоректно.

Въпреки това екип от експерти я разгледа и установи, че редица от предвидените в първия етап от строителството дейности изглеждат ненавременни и дори абсурдни. Ще си позволим да дадем няколко примера – изпълнение на 100% части „Електро“ и „ВиК“ на обекта и включване на някои дейности (монтаж на седалки), които могат да бъдат изпълнени в обществената поръчка за седалките, тъй като индикативните цени за монтаж са десетократно по-ниски от заложените в поръчката за стадиона. Добавени са и нови строително-монтажни работи, в които не става ясно какви видове дейности включват, как са определени количествата им и как са ценообразувани.

Освен това в официален писмен документ общината отказа да се ангажира, че стадионът ще бъде завършен не с две, а с четири трибуни – ясен пример за това, че иначе захаросаните обещания могат да останат само празни приказки. Според нас е напълно възможно при добро желание и ангажираност на възложителя - Община Пловдив, с отпуснатите от държавата средства стадионът да бъде построен с козирка и с всички минимални изисквания за провеждане на мачове от „Ефбет лига“.

Странно е как при налични средства в размер на 25 млн. лв. и изискване в договора за обществената поръчка (ОП) за частично въвеждане в експлоатация сега се представят завишени стойности на етапа в размер на 36 млн. лева, при това дори без козирка, а никой в Община Пловдив не реагира и дори напротив – приема ги за нормални. Всичко това ни кара да мислим, че Община Пловдив като възложител на ОП не се справя с ангажиментите си спрямо изграждането и въвеждането в експлоатация на стадион „Христо Ботев“.

Причините са или незаинтересованост, или некомпетентност. Всичко това е недопустимо, имайки предвид състоянието на спортната инфраструктура в града. Тези факти закономерно възмущават жълто-черните фенове и гражданите на Пловдив.

Уважаеми ботевисти, пловдивчани, българи! Гневът ни не е насочен само към осемгодишната липса на нашия дом и незадоволителното темпо на строеж. С всички сили искаме да избегнем възможността за безконтролно харчене на обществен ресурс – парите от нашите данъци.

Дами и господа, управляващи града ни, ако в най-кратък срок не предприемете необходимите действия за построяването на стадион „Христо Ботев“ с козирка, във вид, готов за провеждане на футболни срещи и други мероприятия, при пълна прозрачност и съобразяване с работодателите ви - гражданите на Пловдив, гневът им ще избухне. При продължаващо бездействие и нехайство този гняв ще се стовари с пълна сила над всички виновници за това стадион „Христо Ботев“ да продължава да не функционира.

Даваме ви срок до 15-и януари, в който да изясните статуса на строежа и да поемете ангажимент за следващите стъпки с конкретен времеви диапазон. Приемете това като последно предупреждение", гласи разпространената позиция на Сдружение ПФК Ботев, Клуб на привържениците на Ботев Пловдив и Обединени фракции Бултрас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички