Ботев търси победа №20 в своя мач №50 в Европа


Ботев търси победа №20 в своя мач №50 в Европа
Снимка: Оф. сайт на Ботев (Пд)

1573 0

Ботев (Пловдив) ще изиграе днес от 20:00 часа своя юбилеен мач №50 в евротурнирите (без Интертото). "Канарчетата" посрещат на неутрален терен в Бургас Партизани Тирана в мач реванш от Лига Европа.

Пловдивчани в огромна степен си опекоха работата още в първия мач в Албания, който спечелиха с 3:1, и на практика вече мислят за втория кръг на турнира. Там ще ги чака Бейтар Йерусалим или Вашаш Будапеща, като мачът в Израел завърши 4:3.

За разлика от тази двойка, при Ботев реваншът се очертава да е протоколен. Но пловдивчани няма да отпуснат газта. Те ще преследват победа №20 в своята история в евротурнирите и в случай че спечелят и реванша, ще станат едва четвъртият роден клуб с толкова успехи на международната сцена.

Пред Ботев са само ЦСКА (84), Левски (66) и Литекс (31).

Още с победата в Тирана пък Ботев вече измести Локо (София) от 4-ата позиция във вечната ранглиста на българските отбори в Европа. Нещо повече – ако пловдивчани завършат с успех срещу Партизани, те ще имат и положителен баланс на международната сцена.

В момента той е по 19 победи и загуби и 11 равенства при 79-71 голова разлика. Цифрите говорят в полза на Ботев, защото тимът няма загуба на „Лазур“ – победи Астана (5:0), Жрински (2:0), Либертас (4:0) и Санкт Пьолтен (2:1), а с Щутгарт направи 1:1.

Тодор Неделев пък може да се превърне в най-резултатния играч на "канарчетата" в евротурнирите. В момента 24-годишният плеймейкър е с 4 гола, а рекордьор е Георги Аспарухов-Гунди с 6.

Встрани от сухата статистика, треньорът Киров не планира промени в стартовия състав спрямо първия двубой с Партизани. Той отново ще се довери на същите 11 титуляри, които оправдаха доверието му в срещата в Тирана.

Под рамката отново ще е Чворович, докато карето в отбрана пред него ще се състои от Панов отдясно, Пламен Димов и Виктор Генев в центъра и Йордан Минев отляво. За него това ще е мач №52 в евротурнирите.

Като опорен халф пред защитата ще действа Яя Меледже, а зад нападателя ще оперират Балтанов и Бризола. По фланговете ще атакуват Неделев отдясно и Крум Стоянов отляво, а острие отново ще е Омар Косоко.

Дебют може да направи 16-годишният Крис Добрев, който попадна в групата вместо Радослав Апостолов.

Партизани пристигна в България още във вторник, като те ще се опитат поне да не загубят реванша. Треньорът им Сюлейман Старова почти сигурно ще се раздели с поста си, освен ако не победи Ботев. Медиите в Албания обаче пишат, че той ще бъде преназначен в Партизани и ще заеме ръководна позиция.

Очаква се Старова да направи поне две промени. Едната ще е в центъра на защитата, където Атанда изигра много слаб мач срещу Ботев и сега ще седне на пейката. Другата пък е свързана с нападението. Новото попълнение Прони разочарова в двубоя в Тирана и също се очертава този път да остане резерва.

Времето в Бургас днес ще е слънчево, като температурите ще са над 25 градуса. Част от привържениците на Ботев се придвижиха още снощи към морския град. До вчера бяха продадени около 1000 билета.

Днес касите в Коматево ще са отворени до 14:00 часа, а след това пропуски ще са налични на стадион „Лазур“. Вратите на съоръжението отварят за фенове още в 18:00. От Албания също пътува агитка, наброяваща около 100 души.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички