Брилянтен обрат на Ботев в Тирана носи първа българска победа в Европа


Брилянтен обрат на Ботев в Тирана носи първа българска победа в Европа
Снимка: БГНЕС

4841 0

Ботев (Пловдив) се завърна по впечатляващ начин в европейските клубни турнири. Въпреки че "канарчетата" изостанаха рано-рано от Партизани в Тирана, възпитаниците на Николай Киров обърнаха изцяло развоя на срещата и стигнаха до категорична победа с 3:1 над първия си съперник в Лига Европа.

Още в 5' Сукай даде аванс на албанския тим, но до края на мача единственият отбор с положения за гол беше Ботев. В 25' Косоко успя да изравни, а в края на полувремето той удари и страничната греда.

През втората част пловдивският тим беше абсолютен господар на терена и с голове на Неделев и Косоко Ботев стигна до пълен обрат и победа с 3:1 седмица преди реванша на българска земя.

Победата на "жълто-черните" можеше да е още по-убедителна, но вратарят и капитан на Партизани Албан Ходжа се отчете с няколко блестящи спасявания. Победата обаче е изключително ценна, особено по начина, по който беше изкована от младия състав на "канарчетата".

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 5' Партизани стигнаха до ранен откриващ гол. Сукай с прекрасен диагонален удар препарира Чворович и даде аванс на домакините в Тирана.

"Канарчетата" обаче не се стъписаха, а напротив - започнаха да натискат, а удари на Неделев и Балтанов бяха с мъка отразени от Ходжа. В 25' обаче той нямаше какво да направи, след като Косоко прати истински снаряд от 20 метра и успя да изравни резултата - 1:1.

След гола "жълто-черните" заиграха още по-добре, а Ходжа трябваше отново да се намесва при удар на Неделев. В 38' пък отлично двойно подаване между Косоко и Стоянов завърши с изстрел на нападателя, но гредата лиши бившият играч на ЦСКА от нов гол.

До края на полувремето имаше няколко статични положения и пред двете врати, но нов гол не падна и отборите се оттеглиха на почивка при равен резултат.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

През втората част темпото в мача определено спадна, след като Ботев продължи да натиска, но основно се задоволяваше с удари от далечно разстояние.

В 62' "канарчетата" едва не поведоха в резултата, след като Крум Стоянов отправи отличен удар, но Ходжа спаси. В 65' обаче гостите успяха да направят обрата си пълен.

Нападение на скорост се разви през центъра на атаката, като топката достигна до Неделев. Той напредна и от 18 метра необезпокоявано стреля в горния десен ъгъл и реализира прекрасен гол за 2:1.

2 минути преди края след брилянтна акция "канарчетата" вкараха и 3-и гол. Косоко отне топката на защитник, напредна в наказателното поле на съперника, мина и покрай вратаря, за да реализира за 3:1. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Партизани: Албан Ходжа, Блерими Котобели, Содик Атанда, Лабинот Ибрахими, Арбнор Фейзулаху, Емилияно Вила, Идриз Бата, Герхард Прогни, Ментор Мазрекай, Лоренц Траши, Джевахир Сукай

Ботев Пловдив: Иван Чворович, Йордан Минев, Виктор Генев, Пламен Димов, Цветомир Панов, Лъчезар Балтанов, Меледже Омнебес, Тодор Неделев, Фелипе Бризола, Крум Стоянов, Омар Косоко

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Българите се стягат за сериозен сблъсък срещу непримирим противник, но пък получиха страхотен допинг в навечерието на срещата. Вчера следобед УЕФА даде зелена светлина на клуба да картотекира звездата си Тодор Неделев. Така полузащитникът, който бе привлечен от германския Майнц, ще връзва играта на отбора на стадион "Селман Стърмаш“.

Треньорът на "жълто-черните" Николай Киров няма много проблеми около състава – той няма да ползва контузения защитник Радослав Терзиев, както и нападателя Фернандо Виана, който пропусна подготовката заради визови проблеми. На вратата специалистът ще заложи на Иван Чворович, въпреки че с права за мача бе уреден и привлеченият полски страж Даниел Кайзер. Вляво на отбраната на Ботев ще действа напусналият Лудогорец Йордан Минев, а вдясно ще е Цветомир Панов. В центъра ще играят Виктор Генев и Пламен Димов, който ще направи своя дебют.

Треньорът ще насити средата на терена, като непосредствено пред отбраната ще действа Яя Меледже, а на терена ще са още Лъчезар Балтанов, Бризола и Неделев.

Със сигурност на пейката ще е новият бразилец Алваро Юлиано.

Най-голямата въпросителна пред Николай Киров ще е кой да Води атаката. Опциите пред него са две – да заложи на Омар Косоко, който в края на миналия сезон демонстрира отлична форма, или да пусне Тони Тасев, който се присъедини към Ботев от Пирин Благоевград. Ако Косоко бъде предпочетен, то като ляво крило ще действа Крум Стоянов, а Тасев ще остане на резервната скамейка.

Целта пред Ботев ще е да се добере до добър турнирен резултат, за да може да елиминира съперника си на реванша на стадион „Лазур“ в Бургас.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички