Историческият пловдивски финал за Купата завърши с "черно-бяла" сбъдната мечта


Историческият пловдивски финал за Купата завърши с "черно-бяла" сбъдната мечта
Снимка: БГНЕС

16742 0

След 4 разочарования във финали за Купата на България Локомотив (Пловдив) най-накрая ликува с бленувания от куп отбори трофей. В историческия първи пловдивски финал в историята на надпреварата "смърфовете" смачкаха тактически Ботев и стигнаха до знакова победа с 1:0, прибавяйки за първи път Купата към своята витрина с трофеи (през 1983 година отборът печели Купата на Съветската армия).

Единственият гол падна в 73', когато великолепна акция между Аралица и Ожболт завърши с красив гол с пета на нападателя, който почти цял сезон беше резерва за "черно-белите".

Големият герой за символичните гости на стадион "Васил Левски" обаче беше Бруно Акрапович. Редовно критикуваният специалист надигра своя опонент Николай Киров в тактически план, като наситената му халфова линия тотално изолира Тодор Неделев от играта, а с това и най-голямата опасност за вратата, пазена от Мартин Луков.

За последно Локомотив беше играл финал през 2012 година, загубен от Лудогорец, докато Ботев не успя да стигне до своя 4-и трофей в надпреварата.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Сред феновете на символичния гост се забелязват и някои знакови фенове на Левски - Васил Колев и Желю Станков, които се разхождаха преди мача с фланелки на Локо (Пд). Междувременно по информация на SportLive.bg до началото на мача цели 4 автобуса с фенове на Локо (Пд) все още са в задръстване преди да стигнат крайната си точка - площад "Александър Невски".

Първото страхотно положение беше в 7', когато отляво Ботев разигра и след страхотно центриране на Кардосо. Той качи топката на главата на Антонио Вутов, но той стреля в аут.

Само няколко минути по-късно "смърфовете" отговориха с отлична акция - Цветанов беше изведен зад гърба на отбраната с далечен пас и успя да овладее и подаде на Ожболт. Нападателят обаче не овладя добре, а след това беше блокиран от Кайзер - сериозен пропуск за Локомотив.

След бурното начало двата отбора започнаха да са по-внимателни в дефанзивен план. "Жълто-черните" обаче така и не успяха да оправдаят очакванията, че те ще водят срещата, след като халфовата линия на Локомотив перфектно затваряше креативните играчи на Ботев, като дори се налагаше Неделев да се връща в собствената си половина, за да играе с топката.

Положенията обаче бяха сериозна рядкост в мача, но все пак в 36' се откри шанс пред "смърфовете". Момчил Цветанов се възползва от великолепен пас на Ожболт, след което пусна коварен пас по земята към Димитър Илиев. Лазар Марин обаче стигна пръв до топката и предотврати опасността - 0:0 до почивката

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още на почивката Перейра беше заменен от Филипов, а в 46' Димитър Илиев имаше сериозен коридор, в който да изведе Ожболт, подаде, но нападателят не разбра своя съотборник и тръгна твърде късно към наказателното поле.

В 50' Ботев организира отлична акция в половината на Локомотив, но Антонио Вутов с два поредни неточни паса провали усилията на своите съотборници. След това на терена се появи и Доре, който определено раздвижи играта на "канарчетата" в половината на "смърфовете".

В 57' можеше да се стигне до куриозен гол, когато Ожболт реши да стреля от над 30 метра, топката рикошира в крака на Пиргов и се превърна в почти невъзможна за Кайзер, който все пак успя да се върне назад и да избие в корнер.

В 64' символичните гости бяха изключително близо до това да открият резултата. При центриране от пряк свободен удар Доре не само покри засадата, но и изпусна Стивън Езе, който засече отлично с глава, но Кайзер се отчете с още по-добра намеса, избивайки в корнер - страхотен шанс и нов пропуск на Локомотив. "Канарите" отвърнаха с пробив на Доре и пас в наказателното поле, където Марин успя да чукне за Тонев, а той веднага стреля, но малко встрани.

В 73' най-накрая падна и първия гол. Анте Аралица беше изведен отново зад гърба на отбраната на Ботев. Филип Филипов го настигна и успя да го блокира с шпагат, но нападателят стигна до топката в близост до аутлинията. Той отново остана срещу Филипов, а от двама играчи на Ботев никой не забеляза, че Ожболт нахлува към наказателното поле - подаване, удар с пета и гол за "смърфовете".

Попадението можеше да бъде върнато много бързо - само 3 минути по-късно след центриране на Неделев Доре надигра Езе във въздуха, но Луков спаси отлично удара с глава - 14 минути до края на мача.

В 83' Бирсент Карагерен, който замени голмайстора на отбора, можеше да реши всичко. Той получи пас в наказатленото поле, гардира отлично и успя да намери пространство, за да стреля, но топката профуча на сантиметри от десния страничен стълб.

СЪСТАВИ:

Ботев: Кайзер, Джоната Перейра, Пиргов, Димитров, Марин, Терзиев, Балтанов, Неделев, Еберт, Тонев, Вутов

Локомотив: Луков, Томашевич, Везалов, Езе, Петрович, Банович, Буна, Цветанов, Илиев, Ожболт, Аралица

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Пътят на Ботев Пловдив към финала изглеждаше по-труден, особено след като "жълто-черните" се паднаха с ЦСКА, който от своя страна току-що беше отстранил фаворита Лудогорец. Възпитаниците на Николай Киров обаче стигнаха до финала, отбелязвайки решаващ гол на "Българска армия" с 9 човека на терена в края. Изглеждащият невъзможен успех даде криле на Ботев, а днес тимът влиза в ролята на фаворит срещу градския си съперник.

Локомотив Пловдив достигна до финала без да загуби мач и допусна едва 2 гола във вратата си. Но и съперниците на "смърфовете" не бяха толкова тежки, колкото тези на "канарчетата". Локомотив надигра Поморие, Дунав, Етър и Септември, докато след 4:1 над ЦСКА 1948 Ботев трябваше да премине през отбори от първата шестица на Първа лига - Берое, Черно море и ЦСКА.

Както е известно, това е първи финал между двата отбора за Купата на България, както и първи между пловдивски тимове. Ботев има предимство, като е печелил трофея три пъти, а последният случай беше само преди две години, и то срещу Лудогорец. Преките двубои между пловдивските тимове пък едва ли могат да ни кажат нещо за крайния изход днес, тъй като "черно-белите" имат 5 победи, срещу 4 за съперника и 4 равенства. В периода 2010-2014 година пък Локомотив нямаше успех над градския си съперник.

Стартовите състави очаквайте към 18:00 часа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички