Здравков: Живеем на стари лаври, това е сериозен проблем


Здравков: Живеем на стари лаври, това е сериозен проблем
Снимка: Vladimir Stoyanov / LAP.bg

1154 0

Наставникът на Царско село Антони Здравков разкри, че е наясно с върховете и спадовете във футбола, след като е ръководил и грандове, и по-скромни клубове. Той направи това в интервю за предаването "Код Спорт".

"Пропуснахме да победим Славия. Играхме добре, създадохме ситуации, просто не успяхме да отбележим. В подготовката отбелязахме доста голове. Просто малко повече идва не напрежението, а желанието на футболистите", каза специалистът.

"Реалната позиция на нашия отбор е в порядъка шесто-десето място, така смятам. И бюджет, и организация в клуба - всичко е перфектно. Опитните играчи ни носят спокойствие и не се притесняват от съперника. Съставът ни не е окомплектован. В момента сме с 16 полеви футболисти и двама юноши, не броя вратарите. След продажбата на Кордейро ще разчитаме да вземем още един футболист", разкри Сухия.

"Миналата година първенството беше на средно ниво Имаше и много добри мачове, имаше и слаби двубои. Не всички отбори имат подходяща база, не всички имат постоянен бюджет и това се отразява", смята Здравков.

"На българските треньори им липсва спокойствие. Примери са чужденците, които тръгват да напускат и клубовете ни имат проблеми с УЕФА и ФИФА, които застават зад гърба им. У нас българският треньор е подчинен на Кодекса на труда. Затова и Петър Хубчев и Краси Балъков, а и другите момчета подписват с чужди паспорти. У нас има 20-25 човека, които си разбират от работата. Показателно е, че винаги, когато един отбор трябва да се спаси или има криза, не се наема чужденец, а българин", каза треньорът.

"И трите ни евроучастника срещат трудности. И ЦСКА, и Локомотив, и Лудогорец включително изиграха нелоши мачове, но се видя, че не е лесно и продължиха чак след дузпи. Ние още живеем на стари лаври, това е сериозен проблем", смята той.

"Определено не съм очаквал Левски да изпадне в такава ситуация. В години, в които съм работил там, е имало сътресение, но не до такава степен. Мисля, че ако не беше публиката, от този отбор щеше да остане само един спомен. За мен трябва да се направи програма за развитие, програма за оцеляване. С помощта на хора, които обичат Левски, клубът ще оцелее.

"Живко го познавам добре, доста амбициозен като футболист. Израснал е на "Герена", левскар е. Липсва му треньорски опит, съвсем нормално. С помощта на Сираков би трябвало да се справи. На всички е ясно обаче, че ако ситуацията е друга, Левски ще покани треньор, който да развива футболистите. Но аз му симпатизирам на Живко", призна треньорът.

"Работих с две поколения, родени 1994 и 1998 г., като младежки селекционер. Смятам, че има качествени момчета. Но липсата на опит преди да стигнеш до младежкия национален отбор и оттам в мъжкия, трябва да си направил мачове в мъжкия футбол. Имаше едно правило задължително футболист до 21 години да играе 45 минути, което беше много сполучливо. Някои ги сменяха бързо, но в повечето случаи играеха. Тези момчета вдигнаха и нивото", убеден е Здравков.

"Не бих казал, че има толкова голяма техническа и физическа разлика, по-скоро имаме технически проблем. Спиране и подаване на топката, играта на скорост, игра с голяма динамика, агресия. Това дава самочувствие и класа", казва треньорът на Царско село.

"Промяната във футбола е тръгвала. От детско-юношеския футбол виждаме два или три набора, които играят стабилно в европейските мачове. Това е крачка напред. Ако това продължи, смятам, че промяната до 3-4 години ще я има", оптимист е Здравков.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички