Весела Лечева остава спортен министър и в новия служебен кабинет


Весела Лечева остава спортен министър и в новия служебен кабинет
Снимка: Yulian Todorov / LAP.bg

543 0

Весела Лечева остава служебен министър на младежта и спорта в служебното правителството, назначено от 3 февруари с указ на президента Румен Радев. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Тя заема този пост от август 2023 година, като ще остане на него поне до април тази година, когато са насрочени парламентарни избори.

В последните седмици Лечева няколко пъти говори по горещи теми в българския спорт и най-вече за стадионите на Левски и ЦСКА. Именно под нейното ръководство може да се стигне до важни решения за двете съоръжения. Припомняме, че се очаква стадион "Българска армия" да бъде реконструиран, като по този повод се създава съвместно дружество между държавата и клуба.

По-рано пък стана ясно, че служебният министър на спорта Весела Лечева е направила стъпките към процедура за отдаването на концесия на стадиона на тима - "Георги Аспарухов".

ВИЗИТКА

Весела Лечева е родена на 20 май 1964 г. във Велико Търново. Завършва Националната спортна академия със степен доктор на спортните науки.

Постиженията й в спортната стрелба я поставят сред най-значимите спортисти на България за всички времена – сребърни медали от Олимпийските игри в Сеул (1988 г.) и в Барселона (1992 г.), петкратен световен шампион, осемкратен европейски шампион, четирикратен носител на Световната купа, многократен световен рекордьор. През 2007 г. в Мюнхен е избрана за стрелец на ХХ век. За постигнатите върхови европейски, световни и олимпийски резултати в спортната стрелба Весела Лечева е обявена за почетен гражданин на Велико Търново.

Народен представител е в 39-ото, 40-ото, 44-ото и 45-ото Народно събрание. В периода 2005-2009 г. е председател на Държавната агенция за младежта и спорта. Под нейното ръководство институцията става двигател на множество програми, насочени към достъп до спорт на децата в училище, както и за подкрепа и развитие на млади спортни таланти.

На 2 август 2022 година е назначена за служебен министър на младежта и спорта в служебното правителство на Гълъб Донев.

А колко милиона за спорт ще има през 2023 година - вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички