Юноши на Любимец продавали мачове срещу 200-400 лв.


Юноши на Любимец продавали мачове срещу 200-400 лв.

1442 0

Юношите от отбора на Любимец са продавали мачове в Елитната група за родени до 1992 г. Сензационната корупционна схема бе разкрита от бивш играч на тима пред "България Днес".

"Сумата, която получаваше всеки футболист, участвал в уговорения мач, беше между 200 и 400 лева. Тя се определяше в зависимост от резултата, който трябваше да се получи", разкрива източникът на вестника, пожелал анонимност. Уреждането е ставало чрез изкусно изпипана схема. По-възрастните играчи в отбора са били отговорни за това да съобщят на по-младите си съотборници, че имат възможността да изкарат нелоши пари от схеми на нелегални залагания.

"На организираните срещи присъстваха и отговорните лица за уреждането на мачове. Там се обсъждаше какъв трябва да бъде резултатът и в кой момент от срещата да допуснем гол. Беше ни казвано да следим специалния човек с шапка или качулка на главата, който седеше край терена по време на мачовете. Той комуникираше с нас чрез специфични знаци. Когато си свали шапката, това означаваше, че трябва да допуснем гол колкото е възможно по-бързо", хвърли бомбата бившият юноша на Любимец.

Мистериозните господа, които събирали футболистите, изглеждали прилично облечени. Те били млади момчета, носещи маркови часовници и каращи скъпи коли. Всеки път мястото на тайните срещи се сменяло, а понякога се въртели и организаторите. Никой от играчите не знаел нищо за тях. Те нямали право да разпитват каквото и да било освен за дадените срещи. Тези сбирки продължавали почти през целия сезон. В началото за уговорките знаели малка част от футболистите. В течение на шампионата голяма част от играчите научили, че се раздават напразно на терена, и започнали да посещават тайните срещи. Към края на футболната година на сбирката е ходил дори и целият отбор.

Треньорите по това време са били сменяни доста често заради слабите резултати на отбора. Твърди се, че и те са били замесени в черното тото, но са били учудени от резултатите, които се получавали на терена. Понякога наставниците на тима пускали в игра доста по-млади играчи за сметка на по-опитните и по-здрави във важни мачове.

Една от уговорените срещи е двубоят на Любимец срещу Локомотив (Пловдив) от 17-и кръг на Елитната група, родени до 1992 г. Срещата се играе на 30.11.2010 г. на клубната база на отбора домакин, който печели с 3:2. През първото полувреме обаче двубоят за Любимец не се развива по най-добрия начин. Тимът играе безобразно, а два гола са най-малкото, с което се отървават за първите 45 минути. През втората част нещата коренно се променят. Играчите на Локомотив спират да играят и оставят инициативата на Любимец, които набързо вкарват три гола. След като резултатът е обърнат, двата отбора само доиграват срещата симулативно.

Другата уредена среща е от 7-ия кръг на същия сезон. На 13 септември Пирин (Благоевград) посреща Любимец. Резултатът е 5:1 в полза на домакините. В този двубой малка част от играчите са знаели, че е манипулиран. Няколко от играчите буквално са стояли на терена, без да се напрягат, за сметка на останалата част от футболисти, които нямат идея защо техните съотборници се държат по този странен начин.

"И за двете срещи играчите получихме по 400 лева. Много от другите двубои също бяха уредени, но техните резултати не са толкова фрапиращи. Там се търсеха малкото голове. На стадионите, на които се провеждаха мачовете ни, винаги присъстваха хора с лаптопи на трибуните, които наблюдаваха внимателно какво се случва на терена", продължава с разкритията си футболистът.

Мистериозните агенти провеждали разговори по телефон и информирали мигновено организатора на черното тото. Футболистите, участвали в схемата, получавали възнаграждението си на тайни срещи. Играчите не са имали проблеми и винаги са прибирали заработеното от уговорката. Юношите никога не били заплашвани, ако не изпълнят условията на тайните босове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички