Те имплантираха европейския чип на Лудогорец


Те имплантираха европейския чип на Лудогорец

1360 0

По-ниска футболна и двигателна култура, сравнително слаба физическа подготовка, незадоволителна тактическа и техническа грамотност, липса на концентрация по време на мачове и тренировки....Това са само част от трудностите, с които всеки един чуждестранен треньор се сблъсква в България.

Испанските специалисти в Лудогорец Хавиер Рамос и Серхио Марти са поредните чужденци, убедили се, че е истинско геройство да работиш в клуб от „А” група. Ден преди мача с Реал (М) те заявиха пред пресата в родината си, че в началото са изпитвали доста проблеми при налагането на новите методи на работа от Испания при „орлите”, а футболистите предпочитали да тичат по баирите вместо да подобряват уменията си с тренировки с топка.

Манталитетът на българските играчи е изграждан в годините, в които нашият футбол не просто стои на едно място, а той с бързи темпове деградира. За ръководители и играчи футболът е само бизнес и вече не се играе просто от любов към този спорт, за емблемата и родината, а отдавна се практикува за пари и кратка слава на местно ниво.

Помощник-треньорът на националния отбор на България Давид Родригес призна, че не само в България, а и в други държави от бившия комунистически блок, като че ли не искат да развиват спорта през последните години. Той е напълно прав, като се има предвид, че до средата на 80-те години на миналия век най-добрата спортна литература бе от Източна Европа и по нея се учеха специалистите от западните държави. След падането на комунизма обаче няма издаден един учебник на тази тематика. Не случайно дори студентите от НСА, откъдето произлизат бъдещите футболни треньори, придобиват знания от старите учебници от преди 30 години. А футболът е динамичен и конкуренцията е толкова огромна, че той понякога дори еволюира за месеци и при това положение тези изключително стари знания няма как да влязат в употреба.

Родригес останал меко казано шокиран от условията в България. За него ярък пример са задължителните медицински изследвания на футболистите, които се правят на апаратурата от преди 30-40 години.

Според младия испански специалист част от футболистите нямат придобити някои елементарни качества, които се изграждат още в детско-юношеския футбол. Това също е нормално, тъй като в България няма ясна концепция за развитието на футбола. Преди доста години уморени от слабите резултати испанците решиха да заложат на нови методи на работа, чиито продукт са Шаби Алонсо, Серхио Рамос, Андрес Иниеста и Шави Ернандес, които впоследствие помогнаха на „Ла Фурия” да стане два пъти европейски и веднъж световен шампион.

Концепцията в Германия също е много простa . Още отсега ръководителите на футбола мислят как да спечелят Мондиал 2026, тъй като футболистите, които ще участват на него, вече са в детско-юношеските школи на клубовете от Бундеслигата. За тази цел наистина задължават треньорите да провеждат специфични тренировки с подрастващите, в които са включени предимно занимания с топка.

Хесус Паредес, който бе в треньорския щаб на Луис Арагонес и стана европейски шампион с Испания през 2008 г. , работи с Любослав Пенев в ЦСКА, но бързо си стегна куфарите от София и се прибра в родината си. Преди да се качи на самолета той посочи едно улично куче и каза: „То ще ме разбере по-добре от футболните хора в тази страна.”

Затова доста по-лесно се работи в западна Европа, където изискванията на треньора лесно се възприемат от играчите. Или казано на футболен език той трябва да има ясен план и идея, да нареди правилно състезателите на игрището, а те ще се справят с повечето предизвикателства на терена.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички