Станислав Генчев: По-скоро Литекс трябва да се притеснява от нас


Станислав Генчев: По-скоро Литекс трябва да се притеснява от нас
Снимка: БГНЕС

1500 0

Полузащитникът на Монтана Станислав Генчев сподели очакванията си за предстоящия сблъсък за Купата на България срещу Литекс. 35-годишният футболист е най-титулуваният от действащите играчи в А група с 10 трофея (4 титли, 5 купи и 1 Суперкупа). Бившият играч на Литекс говори пред "Тема Спорт".

Станиславе, през уикенда претърпяхте тежка загуба от Славия с 0:3, която нажежи обстановката в клуба ви преди сблъсъка от полуфиналите с Литекс. Ще можете ли да съберете мислите си за ключовия мач?

- Изключително неприятен момент, и то точно преди мача от полуфиналите с Литекс. Паднахме от Славия с разгромен резултат и играхме много слабо. В тази ситуация трябва да проявим характер. Не ни приляга да сме на последно място в А група. Със сигурност тежката загуба не се е харесала на никой в съблекалнята. Само ние обаче може да променим това, което става на терена, и да намерим себе си. Точно сега имаме шанс срещу Литекс да измием срама от мача със Славия и да покажем, че наистина притежаваме добър отбор и сме способни да постигнем нещо запомнящо се през този сезон. Дай Боже да покажем качествен футбол и да вземем хубав резултат и това да бъде новото начало за Монтана.

През годините си играл доста забързани мачове със заряд, борил си се за титли и купи. Но в повечето случаи си бил от страната на фаворита. В момента Литекс се счита за такъв. Какви са шансовете ви?

- В полуфиналите и финалите няма фаворит или аутсайдери. Тук силите са изравнени и отборът, който поиска повече победата и я потърси на терена, ще я постигне. Аз знам какво да очаквам от Литекс. Играл съм там и познавам по-голямата част от настоящите футболисти. Следя какво се случва там, откакто са в Б група, запознат съм с резултатите им и начина на игра, така че няма с какво да ме изненадат. Ние трябва да оставим сърцата си на терена, за да може да ги отстраним. Всички е нужно да сме едно цяло и да се борим, защото шансът ни е голям. В нашия състав има много опитни футболисти, които са ставали шампиони, вдигали са купи и знаят за какво иде реч в този сблъсък. В такива турнирни срещи всичко може да стане. Така че по-скоро Литекс трябва да се притеснява, отколкото ние.

С екипите на Левски, Литекс и Лудогорец си играл общо шест финала, от които си спечелил пет. Старите кучета в Монтана може би искат да изпеят последната си песен, така ли е?

- Вижте - всички са ентусиазирани в града, защото Монтана за първи път, ако не се лъжа, стига до полуфинал. Това също е нещо сериозно. Ще бъде изключително голямо постижение, ако отборът достигне до финала. За всички нас тук, по-опитните, това ще е една от може би последните ни възможности, които ни се открива да стигнем до спора за трофея, така че не искаме да я изпускаме. Младите също са амбицирани, защото това е място, където могат да покажат възможностите си и да бъдат забелязани. Всеки иска да спечели трофей, защото победите и загубите се забравят, а накрая остават отличията и те винаги се помнят.

Спечели пет купи. Имаше ли някоя, в която си се съмнявал, че може отборът ти да я вземе?

- Рецептата да спечелиш последния мач е първо да играеш като отбор, а след това да имаш и късмет. В поне два финала спортното щастие е било на наша страна. Единият беше с Литекс срещу Черно море, когато бихме с 1:0 през 2008 година. Другият е Левски - ЦСКА, игран на стадион "Славия" през 2002 година, когато моят тим бе воден от Славолюб Муслин.

Докато беше в Литекс, бе близък с Кирил Десподов. Ще се изправиш срещу него в този мач. Ще му предадеш ли нов урок, или този път ученикът ще излезе победител?

- (Смее се.) Ще видим. Кирил е момче с големи заложби, има голям талант и съвсем скоро, поне би трябвало, да заиграе в добър европейски отбор. Литекс през годините е доказал, че може да прави силни трансфери зад граница, пожелавам му да се развие и да успее да отиде в силен тим. Ще видим докъде е стигнал в развитието си на мача. Дали е станал по-силен, или аз съм станал по-слаб (смее се).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички