След 13 години: Спартак Варна и Черно море не успяха да се победят в битката за морската столица


След 13 години: Спартак Варна и Черно море не успяха да се победят в битката за морската столица
Снимка: Spartakvarna.bg, Chernomorepfc.bg/ колаж: SportLive

6410 0

След 13-годишно чакане Спартак и Черно море не успяха да се победят в първото варненско дерби от 15-ия кръг на Първа лига. Двубоят завърши при резултат 0:0 и бе изпълнен с много борба, фалове, но не и голове.

Първото полувреме на стадион "Спартак" не бе изпълнено с много положения. Наблюдаваше се сериозна битка и тактическо надиграване, изпълнено с много фалове. Най-чистата ситуация за първата част бе пред Меди Кета, който стреля от наказателното поле, но ударът му мина над гредата.

Второто полувреме също премина в много фалове и борба до последната секунда. Най-чистата ситуация дойде в 55' пред вратата на "моряците", когато Денис Беланюк бе изведен очи в очи с вратаря на гостите Георги Георгиев. Стражът се намеси подобаващо и отрази. Пред "моряците" имаше куп положения след това, които обаче бяха отразени от Дичевски или пропуснати.

Какво предстои за двата тима?

В следващия кръг Черно море приема Локомотив София, а Спартак Варна ще пътува до София за гостуване на Славия. След равенството Черно море се изкачва на петата позиция с 25 точки, а "соколите" продължават да са на дъното на таблицата с актив от 6 пункта.

Развой на срещата

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Дербито започна двуостро. И двата тима се втурнаха напред в опит да зададат тон за срещата с ранен гол. Впоследствие обаче, благодарение на своята преса, Черно море взе инициативата. В 11-ата минута пред вратата на "соколите" се създаде напрежение. Велислав Василев пробва амбициозен ножичен удар, но не успя да намери очертанията на вратата на Дичевски. В 20' пък пред Меди Кета се откри възможността да отбележи, но ударът му мина над напречната греда.

В 19-ата минута Матеус Клементе успя да пробие по централната линия, нагласяйки си топката на удобния си крак, и нанесе удар от близо 25 метра, който мина покрай вратата на Дичевски. В следващите няколко минути срещата се изнерви, като до 25' нарушенията на терена вече бяха 11 (6 за Спартак и 5 за Черно Море). Здравко Димитров нанесе първия точен удар в 26' от пряк свободен удар, но не затрудни стража на "моряците" Георги Георгиев.

В 29-ата минута Черно море получи също правото да стреля от фал. Зад кълбото застана Васил Панайотов, ударът му бе точен, но слаб и не затрудни особено Дичевски. В 32' отново се откри възможност пред "моряците". След центриране, в наказателното поле на "соколите", топката се озова в краката на Беншаа, ударът му обаче не бе силен и Дичевски съумя да спаси. Илиан Илиев бе принуден да извърши смяна в края на полувремето. Велислав Василев получи травма след съревнование и бе заменен от Алекс Фернандес.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Черно море излезе по-мотивиран след почивката. В 19-ата минута Матиас Курьор получи хубаво центиране от десния фланг и стреля с глава, но ударът за пореден път не създаде проблеми на Дичевски. В 55' се стигна до най-интересното положение в мача. Денис Беланюк бе чудесно изведен очи в очи с Георги Георгиев, но стражът на "моряците" парира удара и опази вратата си суха.

В 64' Илиан Илиев извърши втората си рокада. Теренът напусна Мади Кета, а на негово място се появи Николай Златев. Мартин Тошев пък влезе на мястото на Денис Беланюк за Спартак Варна. В 72-ата минута Никола Борисов стреля с глава по посока вратата на Георгиев, но неточно. 2 минути по-късно Алекс Фернандес нанесе хубав удар в очертанията на вратата на Дичевски, но капитанът на Спартак реагира подобаващо и спаси.

В 82' бяха извършени още смени. Ивайло Климентов влезе на мястото на Румен Руменов за "соколите", а пък Исмаил Иса замени Закария Беншаа. До края на срещата двата тима не създадоха нищо по-интересно и като че ли гледаха да не допуснат грешка, пазейки резултата такъв какъвто е.

Стартови състави:

Спартак Варна: 21. Иван Дичевски, 19. Никола Борисов, 25. Пламен Димов, 6. Емануел Моура, 77. Румен Руменов, 11. Виктор Митев, 9. Мехмед Сабри, 30. Божидар Васев, 14. Ивей Ромееш, 33. Здравко Димитров, 27. Денис Беланюк.

Черно море: 22. Георги Георгиев, 3. Живко Атанасов, 15. Петар Босанчич, 6. Виктор Попов, 2. Цветомир Панов, 71. Васил Панайотов, 7. Матеус Клементе, 20. Меди Кета, 10. Велислав Василев, 19. Матиас Курьор, 31. Закария Беншаа.

Спартак Варна - Черно море по ТВ: Къде да гледаме дербито от Първа лига?

ПРЕДИ МАЧА

На "Коритото" без съмнение ще бъде много горещо! Съдийската комисия към БФС определи Радослав Гидженов за главен съдия на мача, а за ВАР ще отговаря Георги Димитров с асистент Иво Колев.

Последното дерби на Варна се състоя на 23 май 2009 г. - тогава "зелено-белите" победиха с 1:0 като гост в мач от 28-ия кръг на "А" група... Последната победа на Спартак пък датира от сезон 2006/07 - 2:0 в 29-ия кръг (19 май 2007 година).

Сега "соколите" отново са в Елита на България, но завръщането им до момента не е особено успешно - тимът на Тодор Киселичков е на последното 16-о място с актив от едва пет точки след 14 изиграни срещи. Този на колегата му Илиан Илиев пък е на седма позиция със сбор от 24 пункта (след 13 изиграни двубоя).

Последните изяви на Спартак и Черно море в Първа лига - "соколите" загубиха от ЦСКА 1948 с 0:2 на 16 октомври, а "моряците" завършиха 1:1 с Арда Кърджали на "Тича" на 14 октомври.

"Най-важното е да има феърплей, за да победи футболът. За Спартак мога да кажа, че от това, което започнаха и в момента, има огромна разлика. В някои мачове имаха малшанс да бъдат ощетени, а и можеха да отмъкнат точки. Мачовете са много коварни, особено както ние излизаме от водеща позиция, в тази ситуация единствено можем само да сме губещи", каза Илиан Илиев преди дербито и допълни: "С футболистите говорим, че е много важно да сме спокойни. Мачът 90 минути не се играе само с желание и еуфория, играе се и футбол, трябва и да се мисли на терена. Спартак са доста организирани в защита, нареждат се добре в последната третина и правят бързи контраатаки, за което трябва да сме подготвени".

Тодор Киселичков пък заяви следното: "Надявам се двата отбора да изиграят добър мач. За нас е чест и привилегия, ще се подготвим по най-добрия начин за мача. Нека след него да имаме честта и силите да се погледнем в очите и да бъдем обнадеждени. Ентусиазмът е голям. Доста години не е имало такъв мач. Най-важното е да има феърплей, да има добронамереност, да има футбол. Черно море е изключително добър отбор. Излишно е да им правя реклама. Господин Илиев привлича чужденци на добро ниво. Играят добър футбол, пресират. Изключително добър отбор".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички