Петев и БФС изпреварват Испания за суперталант от Барселона


Петев и БФС изпреварват Испания за суперталант от Барселона

1555 0

Селекционерът на България Ивайло Петев ще вика 16-годишен талант от "Ла Масия" в някоя от световните квалификации, твърди "Меридиан мач". Българският футболен съюз и селекционерът са стартирали подробно проучване на ситуацията около нападателя от школата на Барселона Джошкун Теменужков.

Идеята е талантът да бъде повикан и да запише участие в официален мач за мъжете още в предстоящите световни квалификации. Така на практика той ще бъде резервиран за България и няма да може да играе за представителния тим на Испания, където е израснал.

Кун, както всички наричат голаджията, е роден на 1 февруари 2000 година и със сигурност ще получи повиквателна още за следващия лагер на тима ни до 17 години. Според правилниците на ФИФА обаче, всеки играч с двойно гражданство, какъвто може да се окаже Теменужков, сам избира за кой национален отбор да играе при мъжете. Това, че има мачове за юношески и младежки формации на друга страна не е пречка.

Примерите, подобни на този с Кевин Принс Боатенг, който като юноша защитаваше цветовете на Германия, а след това се утвърди като звезда на Гана, стават все повече. Не са малко и случаите, при които селекционери и различни национални федерации прибягват до практиката със запазването.

Българинът Кун има реален шанс да се окаже един от най-добрите ни играчи в следващите години. Дори обаче кариерата му да не се развие по начина, за който той мечтае, една ранна повиквателна от страна на Петев на практика няма да коства нищо нито на селекционера, нито на БФС.

Младежът вече обяви, че мечтата му е да играе за България.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички