Нов "връх" на безочието


Нов "връх" на безочието
Снимка: Emona Tsoncheva / / LAP.bg

7506 0

Футболът в България отдавна вече не се радва на голям почит. Изключвайки страстните фенове, които подкрепят любимите си клубни отбори напук на случващото се в страната, то особен интерес към играта липсва. Нужно е само да се погледнат стадионите по време на мачовете в Първа лига и на двубоите на националния отбор.

Причините са безброй, но едни от основните са: липсата на резултати при "лъвовете", липсата на родни играчи, които да те карат да подкрепяш отбора, и липсата на перспектива. Както и фактът, че от години се тъпче на едно и също място, докато всички останали страни се развиват футболно. И това логично води до падение след падение за България. И поредица от срамни резултати, които остават завинаги в историята.

Толкова голяма апатия бе завладяла родния запалянко, че надигнатият вой след загубата от Литва и Албания дори бе изненадващ. Показа се, че все пак дъното, което е достигнато в последните години, е достигнало ново измерение. Макар и не официално започна да се заражда идеята за протест в социалните мрежи, с който ясно да се покаже какво е мнението за управлението на футбола в последните близо 20 години.

Идеята да се съберат няколко хиляди фенове на Националния стадион "Васил Левски" за мача с Унгария изглеждаше леко нереална. Дори и за протест. Последният двубой, който се игра пред голям брой зрители, беше срещу Англия и всички знаем как завърши той – с разгром и оставката на Борислав Михайлов. Оказала се временно оттегляне.

Дали на 16 ноември отново щеше да има подобен сценарий, няма как да знаем. Няма и да разберем. Причината – препоръка от УЕФА двубоят да се играе в Пловдив пред празни трибуни заради възможни ексцесии. Предложение, което изглежда прекалено удобно за БФС и всички управляващи. Толкова пъти опитваха да се измъкнат от последиците на своето управление, че тази "препоръка" не изглежда никак сериозна, а е начин да се скрият от феновете, за които е предназначена тази игра. За пореден път те отказват да посрещнат истината и явно показват, че тя няма да им хареса. Иначе нямаше да се крият и да бягат от нея.

Бившият вицепрезидент на футболната ни централа Йордан Лечков наскоро се учуди и заяви, че не е чул някой да иска оставката на ръководството. С това не само, че не си направи услуга, но и успя да допринесе за това феновете от всеки мач от Първа лига да крещят ясно: "Оставка". И да разбере, че явно все пак има и такива желаещи.

И докато за тези призиви, всеки от тях може да спре звука и да изключи телевизора, то за тези на националния стадион – не. Затова и в най-подходящия момент се стигна до удобната препоръка двубоят да не е в София, както и да не е пред фенове.

Борислав Михайлов и компания използваха отново таланта си и успяха да насочат още повече вниманието към себе си. Дори и тези, които не са били сигурни за протест, вече несъмнено са променили мнението си. Не всеки двубой ще е пред празни трибуни, а феновете винаги намират да покажат своето мнение. Особено когато са сигурни, че са прави. А в БФС остава надеждата Илиан Илиев да успее бързо да наложи идеите си и да намали напрежението поне за кратко. Няма как и това да не е помислено в Бояна...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички