Най-сетне с имена: Роден топ рефер със скандални разкрития, защити Георги Кабаков


Най-сетне с имена: Роден топ рефер със скандални разкрития, защити Георги Кабаков
Снимка: Efirbet/Nostrabet

14961 0

Детелин Баялцалиев е голямо име в родното съдийство. Отдаден и обективен, той вече над 20 години не спира да помага по всякакъв начин на българските рефери, след края на забележителната си кариера. По негови думи, като страничен съдия той е ръководил общо 555 мача по родните терени и в Европа.

Той участва в подкаста на "Топспорт", където разкри потресаващи неща от кухнята на БФС. Този път Баялцалиев не спести имена и постави персонална оценка на голяма част от българските арбитри. 

„Сегашното ръководство на БФС от 8-9 години ми отне най-милото - това да бъда съдийски инструктор и не мога да им го простя. Не ме е срам от сегашните български рефери, защото по-голямата част не са обучени от мен. Махнаха ме, защото показвах грешките на един известен син (Никола Попов) на съдийските семинари – това ми беше единственият проблем с БФС! Не трябвало публично да показвам къде е сбъркал! Има един-единствен човек (Антон Попов, бащата на Никола), който ми имаше зъб и за съжаление Боби Михайлов се влияе много от близки негови хора, в случая този – едно невярно нещо да кажат за някой, че бил говорил нещо за него и веднага е готов. Веднага ставаш враг, без значение дали е вярно!.", сподели Баялцалиев.

Георги Кабаков получи висока оценка от Баялцалиев

"Кабаков е много добър съдия!"

„Всички могат да говорят каквото искат за Георги Кабаков, но аз се гордея с него! УЕФА го вижда и в момента той единственият ни съдия в Първата им група. Но и неговото развитие се забави с една година, защото вместо него, за международен рефер бе предложен отново Никола Попов! Ние бяхме решили да предложим Кабаков и Ивайло Стоянов, но след обаждане „от високо“, ни се каза, че задължително трябва да предложим Попов. По този начин махнахме Кабаков, защото Ивайло имаше малко повече опит от него за момента. След това се наложи Никола Попов „по спешност“ да става и Съдия на годината, уж за да се качи по-нагоре в ранглистата на УЕФА, но в Европа не са слепи и той не можа да отиде в по-горната група. Това допълнително забави Георги.“

Още: Ще се завърне ли Иван Турицов за ЦСКА още за ЦСКА 1948?

"Moже да съм „персона нон грата“ за футболния съюз, но продължавам да имам добра репутация и много приятели – много от сегашните съдии ме търсят за мнение и съвети. Съвременните инструктори на нашите съдии са виновни за много неща, освен БФС, разбира се. Един Георги Давидов, например, международен съдия.... Та той се движи като муха без глава по терена, защото няма кого да го научи на това нещо! Аз бих им обяснил този детайл подробно, защото имам опит от контакти със съдии и треньори на високо ниво."

Коко Попов получи много ниска оценка от Баялцалиев

"Разбира се, че има хора и клубове, които диктуват кой съдия какви наряди да получава. Съдийската комисия е всичко друго, но не и безпристрастна и обективна. Две години съм си водил записки кой рефер какви грешки прави и се отказах. Едни и същи съдии правят едни и същи грешки и след това пак получават наряди. Това води само до едно заключение – грешките им са.... „верни“! Не само Лудогорец се ползват със съдийски комфорт – мачовете на още няколко клуба най-често биват ръководени от един и същи кръг съдии, без промени. Българските съдии са зависими."

"Никола Попов не става за нищо!"

Баялцалиев оцени високо Ивайло Стоянов. За сметка на това бе повече от критичен към няколко други:

"Валентин Железов не може да вземе решение без ВАР. Това е неговият пръв приятел, без него не може! Владо Вълков пък е протеже на един вицепрезидент и нямаше да може да се издигне без неговата протекция!"

"Не знам какво търси Георги Гинчев в А група! Тоест, знам – той свири както му се каже! Пример за това е Левски-Лудогорец 0:1, миналата година, където хвърлиха цялата вина за грешките върху Кабаков, който беше на ВАР. Само че когато главният не си е свършил работата и прехвърли тежестта върху ВАР, където важат други правила, нещата стават много различни."

Още: Владимир Гаджев е новият председател на УС на Хебър

"Никола Попов го оценявам на 2 по 10-балната – не му слагам единица, защото съм ларж! Син на баща си, винаги е преминавал през нивата на съдийската стълбица не с качествата си, а с подкрепата на Антон Попов, който се ползва и с подкрепата на целия БФС. Съдия, който е пожалван и от журналистите, които не смеят да му назоват грешките. Все пак трябва и да се отчете, че съм прекалено негативно настроен към него, защото заради неговия баща, аз не съм част от съдийството, но определено за мен е слаб съдия."

"Волен Чинков е интересен случай. Не знам дали се издигна толкова бързо, защото работеше във фирмата, собственост на вицепрезидента на БФС (бел.ред. – „Мото Пфое“, чийто управител за България е Атанас Фурнаджиев). Той има качества за рефер, но няма психика – това е лично мое мнение! В началото беше обективен, но за съжаление след това веднага се нагоди към „силните на деня“ – прави очевидни грешки, после пак получава наряди, което е показателно. Когато видя такова нещо, ми е ясно, че става въпрос за намеса отгоре – работата е ясна! Грешките са верни и съдиите продължават да ръководят. В тази връзка – съдийските наблюдатели, които са с много важно значение за един мач, са по-зависими и от съдиите и вършат по-лоши неща и от тях.", допълни още Баялцалиев.

Баялцалиев смята гола на ЦСКА за нередовен: Подозрителното е, че всичко спорно се даде за "червените"

След Левски - Ботев Пловдив: Бивш български рефер "срина със земята" Станимир Тренчев и ВАР

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички