"Мрежа от детайли": Първа лига похарчи 17 млн. за летни трансфери, но само 31% от клубовете плащаха


"Мрежа от детайли": Първа лига похарчи 17 млн. за летни трансфери, но само 31% от клубовете плащаха
Снимка: Ivan Ivanov / LAP.bg

7339 0

"Мрежа от детайли" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни и ключови щрихи във футбола. Чрез нея ще научавате или ще си припомняте важни и интересни детайли както за българската Първа лига, така и за топ 5 първенствата на Европа.

В този материал ще разгледаме какво похарчи българската Първа лига за летни попълнения. След броени дни трансферният прозорец у нас затваря, а равносметката е любопитна - 16-те членове на елита са похарчили общо 8,69 милиона евро или около 17 милиона лева! Разбира се, това е нищо в сравнение с отборите, които гледаме всеки уикенд по телевизията, или дори в сравнение с тимове, срещу които евроучастниците ни играха това лято.

Кой харчи най-много? Третият в топ 3 е изненада

Водеща роля по харчове през лято 2023 имат Лудогорец и ЦСКА, които и през миналата кампания си оспорваха титлата. Разградчани са лидери с похарчени 4,2 милиона евро. От тях 3 са платени само за Квадво Дуа, 800 000 за Ноа Сонко Сундберг, 300 000 е струвал наемът на Руан Секо, 100 000 са броени за испанеца Сон.

"Червените" пък са пръснали 3,06 милиона евро за летни подкрепления, които обаче вече показаха, че не са били добра инвестиция, поне на този етап. И то с малки изключения. 1,6 млн. евро са платени за Матиас Фаетон, 1,18 за Браян Кордоба, 180 000 за Данило Асприля и 100 000 за Сейни Санянг.

Левски, ЦСКА 1948, Локо (Пд) със зашити портфейли

И тук идва интересното - традиционните конкуренти за върха или за място в топ 5 са пръснали... 0 лева за попълнения. Такава е равносметката за Левски, ЦСКА 1948, Локомотив (Пловдив), Черно море, Ботев (Пд). Още по-любопитното е, че без харчове са се разминали 11 от общо 16-те участници в родния елит. Към вече изброените можем да добавим Славия, Локомотив (София), Хебър, Ботев (Враца), Етър и Крумовград.

Освен Лудогорец и ЦСКА, селекцията само на още 3 клуба е струвала някакви средства. Лидер сред тях е Берое, който е похарчил 1,24 млн. евро - 992 000 за Сантяго Годой и 250 000 за Франческо Селесте. Следва Арда (Кърджали) с похарчени 180 000 евро (150 000 за Умар Сако, 30 000 за Джалал Хюсеинов). На трето място е Пирин с 10-те си хиляди, платени за Георги Върбанов на Янтра.

Равносметката от лято 23/24

И така, равносметката е, че 11 от 16 тима в Първа лига разчитат да постигнат целите си през сезона със селекция за без пари, а от останалите 5 само трима са броили 7-цифрена сума, за да се подсилят. Може би този сезон някои от 11-те ще разберат, че имат чудесна скаутска система или отличен треньорски (или на спортния директор) усет. А други ще осъзнаят просто, че за да получиш, трябва да дадеш, ако, разбира се, състоянието ти го позволява. А ето коя е най-скъпата 11-ка в Първа лига за сезона. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички