Меси и Роналдо спорят за най-добро първенство, а отговорът се криел в България


Меси и Роналдо спорят за най-добро първенство, а отговорът се криел в България
Снимка: Колаж: SportLive.bg

3466 0

Един от новите големи спорове е коя между легендите на световния футбол - Кристиано Роналдо и Лионел Меси, играе в по-престижно първенство. Дълги години те прекараха заедно в Ла Лига, а Роналдо имаше периоди в Португалия, Англия и Италия. Аржентинецът пък игра навън само във Франция. 

В СА продължават да искат повече от лигата

През 2023 г. обаче се родиха сравненията между новите големи бизнес проекти във футбола - саудитският елит и МЛС. Към този момент първият със сигурност е по-успешен, след като държавата финансира със стотици милиони местните отбори, за да водят още звезди на най-високо ниво. 

Борбата между богатите

В САЩ опитаха да отговорят с привличането на Лео Меси през лятото, но само той е недостатъчен и при последните изследвания на Международната федерация по футболна история и статистика (IFFHS) - разликата между първенствата на двете легенди е много сериозна. 

Авторитетната федерация поставя елита в Саудитска Арабия на 33-о място, а този на САЩ 30 места по-надолу (63). И трябва да се отбележи, че лигите търпят промяна в различна посока. За миналия период на измерване в Близкия Изток са били 40-и, а зад Океана - 43-и. 

България сред големите

Някъде тук идва и времето да направим сравнение с родната действителност и любимата на хиляди - Първа лига. Изглежда, че и футболът в България търпи развитие с изкачването от 47-а до 30-а позиция. 

Всичко в Първа лига се повтаря дълго време

Какви са критериите

Ето и част от критериите, според които от IFFHS подреждат престижната класация:

  • Успехите на отборите: Оценка за успехите на отборите в международни състезания като Шампионската лига на УЕФА, Лига Европа, Клубно световно първенство и други.
  • Качество на играта: Оценка на общото ниво на футбола, който се играе в дадена лига, включително уменията на играчите, тактиката, ентусиазма и интензивността в двубоите.
  • Публичният интерес и гледаемостта: Обемът на зрителите на стадионите и телевизионните гледания на мачовете, включително и популярността на първенството в страната. 
  • Финансовата мощ: Възможността на клубовете да привличат висококласни играчи и да инвестират в развитието на футбола. 
  • Инфраструктура и управление: Качеството на стадионите, треньорския състав, мениджмънта на клубовете и общото управление на лигата. 

Следете актуалното класиране в Първа лига със SportLive.bg!

Още: Головете на Меси не спират да намаляват, но е фаворит за вечен голмайстор в Интер Маями

Лионел Меси показа новия си финт на старта в МЛС - първата "жертва" бе контузена (ВИДЕО)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички