Лотар Матеус: БФС и Михайлов са проблемите на българския футбол


Лотар Матеус: БФС и Михайлов са проблемите на българския футбол
Снимка: Getty Images / Guliver

7308 0

Лотар Матеус е един от най-успешните германски футболисти за всички времена, Той има рекордните 150 участия и 23 гола с германския национален отбор. Световен (1990) и европейски (1980) шампион. Многократен шампион и носител на Купата на Германия, шампион на Италия. Матеус е един от двамата играчи, участвали на пет световни първенства. Освен това той има и най-много мачове на световни финали - 25.

Носител на купата на УЕФА през 1992 г. с Интер.

От 21 септември 2010 г. до 19 септември 2011 г. Матеус е старши треньор на българския национален отбор.

Хер Матеус, бяхте треньор на националния отбор на България, продължавате ли да го следите? Гледахте ли последните два мача, които загубихме?

- Не, не съм гледал мачовете ви от европейските квалификации изцяло, а само репортажите. Но знам, че футболните запалянковци в България са много недоволни. И то не само от резултатите, а и от играта на целия отбор. И е нормално да е така, щом отборът не удовлетворява очакванията към него. В предишния квалификационен цикъл тимът на България изигра някои наистина добри мачове, но за жалост пак накрая не постигна успех.

Познавате ли Любослав Пенев и работата му като треньор?

- Пенев беше много добър футболист и изявите му в Испания се помнят. Сигурен съм, че е научил много от треньорите, при които е бил, самият той вероятно е усвоил западния модел на работа и го прилага. Аз също се опитах да наложа този стил, организация и всичко, докато бях в България. Но не само Пенев носи отговорността за представянето на отбора ви и за двете загуби. Трябва първо да се направят сериозни промени във вътрешното първенство, което никак не е на необходимото ниво, да се обърне много по-голямо внимание на детско-юношеския футбол. Едва тогава може да имате подплатени амбиции да играете на големите форуми и да сте фактор в европейския футбол.

От това идва и въпросът с какви футболисти разполага България и какво е качеството на тези, с които работи Пенев. Когато преди 20 години загубехме от вас, играчите ви бяха познати, утвърдени имена в Европа, в страни като Германия, Испания, Португалия и други. Сега там не се чуват български имена.

След двете загуби и слабата игра на отбора се заговори за смяната на селекционера. Бихте ли приели да се върнете и при какви условия?

- Не, не, не бих се върнал да работя в България! Не и при това ръководство. В БФС са некоректни, както и лично президентът Борислав Михайлов. Когато се съгласих да поема отбора ви, се бяхме разбрали за едни неща, а станаха други. Както ви казах, исках и налагах един много професионален начин на работа. Но нямаше кой да изпълнява изискванията ми, просто не го правеха или не го правеха както трябва. БФС и президентът са проблемите на българския футбол.

Питам ви, защото се чуха гласове пак да се търси треньор от чужбина. Има ли такъв в Европа?

- Не знам дали има такъв свободен треньор в момента. А и не съм сигурен кой би бил съгласен да дойде в България и ако дойде и не се изпълняват изискванията му - колко би останал.

Много се говори какви са шансовете на България за класиране на европейското.

- Няма какво се лъжем, истината е, че шансовете ви са малки. Но все пак има още доста мачове до края, може да изместите Норвегия от третото място и да играете на бараж. Но от това, което гледах в репортажите, да бъда честен, не ми направи впечатление отборът ви да показва някакъв качествен футбол.

В Германия също има критики към селекционера Йоахим Льов за последните мачове. Как вървят нещата там?

- Не се притеснявайте, всичко е наред. Медиите вдигат малко повече шум, отколкото е нужно. Да, Германия спечели световната титла и всички очакват само победи, и то с категорично надиграване над съперника, а това засега не се случва. В отбора има малко отпускане, малко умора, малко разконцентрираност след спечелването на титлата. Това е нормално. В следващите мачове бундестимът ще докаже класата си. Селекционерът Йоахим Льов ще се справи в тази ситуация, убеден съм. Той се е доказал като професионалист. За разлика от България в Германия не се говори за смяната му, само се анализира представянето на отбора, правят се някои критики, но те са за добро, не са злонамерени или заядливи.

Питахте ме за шансовете на България, а ще ви кажа и за тези на Германия. 100% отборът ще играе на европейското и ще гони титлата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички