Легенда на Локо (Сф): Колабирахме, защото Гигов свърши парите


Легенда на Локо (Сф): Колабирахме, защото Гигов свърши парите

1809 0

Легендата на Локомотив (Сф) Бойчо Величков говори по всички актуални теми около "железничарския" клуб пред "България Днес".

Г- н Величков, вие сте една от легендите на "Локомотив" (Сф). Трябваше ли да се стига до изхвърлянето на тима от професионалния футбол?

- Категорично не! За съжаление в последните месеци имаше индикации, че това може да се случи. Всичко се разви много бързо. И накрая белята стана. "Локомотив" е отбор с традиции. Оттук са тръгнали футболисти като Котков, Начко Михайлов и много други. Сега нещата са на кантар дали ще съществува.

Какво трябваше да се направи, за да не се стига дотам?

- Във футболно отношение годината беше много успешна за тима на "Локомотив". Това, което се случи, не трябваше да стане точно сега. Беше се изградил добър отбор с качествени футболисти. Явно г-н Гигов има финансови затруднения и това е главната причина "Локомотив" да изчезне от професионалния футбол. С него се уважаваме. Наля много пари в отбора. Но инвестициите му в клуба бяха изключително неправилни. Това е главната причина да сме в такава ситуация.

Това ли е най-голямата трагедия за тима в неговото съществуване?

- "А" група няма да е същата без "Локомотив" (София). Хубавото е, че не стана още по-лошото, а именно да се преименуваме на ЦСКА. Тогава щяхме да ударим дъното.

Гигов каза, че е 1 млн. лева на печалба, а при участие в евротурните щеше да прибере най-малко още 500 000 лв. и да събере сумата, нужна за покриване на лиценза.

- Не намирам логика в това негово решение. Нямам обяснение. Само мога да гадая защо е постъпил така. Бих го разбрал да се откаже, ако беше миналата година. Тогава едва не изпаднахме. Но сега завършихме трети. От Лига Европа щеше да спечели солидни средства след изиграването на няколко мача.

Чакат ли го светли дни "Локо" след Николай Гигов?

- При всички положения ще има катаклизъм. Първо, че всичко се случи много набързо. Второ, че трудно ще се намерят хора с пари. Всяко начало си има и край. Не е толкова страшно, че Гигов няма да помага на отбора. "Локомотив" го чакат тежки дни, поне на този етап. Ще дойде и времето, когато ще се завърне в елита на родния футбол, там, където му е мястото.

Присъствахте на награждаването на тима в началото на миналата седмица. Как се почувствахте?

- Вместо да се радваме на успеха, ние бяхме натъжени. Но реалността е такава. Беше много емоционално. И футболисти, и ръководство пуснаха по някоя сълза. Все пак отнемането на лиценза дойде като гръм от ясно небе за всички.

Как видяхте играта на тима през този сезон?

- Бях приятно изненадан от видяното. Не очаквах такова класиране от момчетата. Изгради се отбор, който ме впечатли. Феновете бяха радостни от игрите на футболистите на Димитър Васев. Хората идваха на стадиона. Това е показателно, че тимът е бил добър.

Ставали сте шампион с "железничарите" през 1978 г. През тази кампания отборът бе на пет точки от лидера. Имаше ли сили да повтори успеха ви отпреди 37 години?

- Този сезон "Лудогорец" бе с класа над останалите отбори. Те играха най-добрия футбол. При тях всичко е наред. Нямат проблеми с нищо.

Настанаха тежки времена за българския футбол. ЦСКА и вашият "Локомотив" са в много тежко положение, а и още други отбори. Има ли бъдеще този спорт у нас?

- Част от босовете на клубовете ни управляват неправилно. Това е причината и лека-полека отбори с традиции да не играят там, където им е мястото. Държавата трябва да помага на футбола. Това е най-масовият спорт у нас. В България няма много богати хора, които да се заминават с футбол. Ако държава не започне да помага, този спорт не го очаква нищо добро.

Ще намери ли "Локомотив" своя спасител?

- Времето е малко. Това е голяма пречка. Силно се надявам да има такъв човек, но това ще бъде много трудно. Той няма да дойде и да налива пари с чували. Това няма как да се случи. В "Надежда" трябва да инвестира някой, който знае как да управлява правилно. Да не пилее ресурси, а да мисли трезво. Ние нямаме феновете на "Левски" и ЦСКА. Това също е пречка пред евентуален инвеститор.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички