Кралев: До края на годината официализираме кандидатурата за Мондиал 2030


Кралев: До края на годината официализираме кандидатурата за Мондиал 2030
Снимка: БГНЕС

1603 0

"До края на годината ще предложим на правителствата на България, Сърбия, Гърция и Румъния да официализират общата ни кандидатура за домакинство на Европейското първенство през 2028 година или Световното първенство през 2030". Това заяви спортният министър на България Красен Кралев след срещата си със своите колеги от трите балкански държави, която се проведе вчера и днес в Национална футболна база Бояна в София.

"Вярвам, че днес направихме поредната важна стъпка по този проект, който може да се окаже от историческо значение за страните от Балканите. По време на първата ни среща поставихме една добра основа за съвместна работа. В резултат от разговорите, които проведохме в рамките на четиристранната среща на ръководителите на четирите страни, показахме подкрепата от най-високо ниво за общата ни кандидатура. Днес се обединихме около общ текст на меморандум за разбирателство между четирите правителства, за да учредим Организационен комитет за издигане на кандидатура за Мондиал '30 и Евро '28", каза Кралев на пресконференцията след четиристранната среща днес.

В срещата взеха участие представители на Спортните министерства на четирите страни - министърът на младежта и спорта на Сърбия Ваня Удовичич, зам.-министърът на културата и спорта на Гърция Георгос Василиадис и министърът на младежта и спорта на Румъния Богдан Константин Матей, както и представители на четирите Футболни федерации - президентът на Румънския футболен съюз Разван Бурлеану, изпълнителният секретар на футболната федерация на Гърция Алексис Дедес и вицепрезидента на Сръбската футболна асоциация Марко Пантелич.

"След дълги дискусии имаме готов вариант за текст на меморандум, който ще бъде финализиран до петък, като целта е той да бъде подписан, след като мине съответните процедури за ратифициране в четирите страни на следващата срещна в Солун на 12 април. Също тогава всяка страна ще представи конкретен план и конкретен ангажимент всяка страна с какви стадиони разполага и може да изгради. Целта е да предложим до края на годината да официализираме кандидатурата за двете първенства. След като взето това решение, бихме могли да говорим за именна на членове на Организационния комитет. В момента сме на етап на проучване на възможностите четирите страни да излязат с подобна кандидатура", допълни Кралев.

"Ние обменихме доста данни и информация за това всяка страна с каква инфраструктура разполага и какви възможности има да предложи като градове и стадиони, но все още е рано да говорим за това. Повече ще обсъждаме тези въпроси на следващата ни среща в Солун", каза още спортният министър.

На пресконференцията стана ясно, че проектът за кандидатурата може да включва изграждането на четири нови стадиона с капацитет до 40 хиляди зрители, като те ще бъдат ситуирани в четири града - София, Пловдив, Варна и Бургас, като вече са проведени срещи с кметовете на въпросните градове.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички