Как се става капитан у нас и какви са лентоносците в Първа лига


Как се става капитан у нас и какви са лентоносците в Първа лига
Снимка: Оф. сайт на ЦСКА

4735 0

Да станеш капитан на отбора, в който играеш, винаги е било, е и ще бъде голяма чест за всеки играч. Едни получават лентата заради лоялност към клуба, други - заради лидерските си качества, трети - заради спокойствието си на терена. Причини - бол. Любопитно ни е какви футболисти в България получават лентата и каква е причината да я заслужат. Опитахме се да направим малко обобщение на капитаните в 14-те елитни български отбори, за да научим истината.

Ето какво се получи:

Капитаните в Първа лига:

1. Лудогорец Светослав Дяков

2. ЦСКА Божидар Чорбаджийски/Николай Бодуров

3. Левски Божидар Митрев

4. Ботев (Пд) Лъчезар Балтанов

5. Берое Веселин Пенев/ Мартин Райнов

6. Верея Елиаш

7. Славия Георги Петков

8. Локомотив (Пд) Ванчо Траянов

9. Етър Иван Стоянов

10. Черно море Георги Илиев

11. Септември Валентин Галев

12. Пирин (Бл) Юлиан Попев

13. Дунав (Русе) Диян Димов

14. Витоша (Бистрица) Четин Садула

Мнозинството от клубните капитани у нас са българи - 12, срещу двама чужденци. Иностранците са бразилец (Верея) и македонец (Локо (Пд). Вижда се, че капитанската лента се връчва на по-зрели играчи - 12 от 14-те капитани са на възраст над 30 години. Само Чорбаджийски от ЦСКА е на 22 г., а Балтанов от Ботев е на 29 г.

Най-много от избраните от треньорите за тази чест са халфове - 7, срещу трима защитници и трима вратари. Само Етър има атакуващ играч на позицията - Иван Стоянов.

Тук идва и въпросът за причината за избора на капитан. Повечето от избраниците на треньорите са такива, защото са от най-дълго време в клуба. Това, разбира се, е в сферата на вероятностите, но се набива на очи като детайл.

Божидар Чорбаджийски, например, не е мърдал от стадион "Българска армия" от юношеска възраст. Светослав Дяков пък е от 7 години в Разград. Пенев пък е от 8 г. в Берое. С най-малък престой в клуба са капитаните на Етър (1,5 г.), Септември (2 г.) и Верея (2 г.). Митрев пък е едва от година в Левски, но преди да отиде в Шериф дълго време престоя на "Герена", а освен това е юноша на клуба.

Останалите капитани:

Балтанов - от 4 г. в Ботев

Петков - от 6 г. в Славия

Илиев - от 3 г. в Черно море, бил там и преди да замине в Китай

Траянов - от 4 г. в Локо (Пд)

Попев - от 5 г. в Пирин, юноша на клуба е.

Димов е от 5 г. в Дунав

Садула е от 5 г. във Витоша

Интересно е и дали капитаните имат връзка с клуба, в който играят, в смисъл дали са негови юноши, или пък са играли там в по-ранен етап от кариерата си. Дяков, например, няма нищо общо с Лудогорец, докато Чорбаджийски е юноша на ЦСКА. Балтанов няма нищо общо с Ботев, докато Митрев е юноша на Левски. Елиаш няма допирна точка с Верея, а Жоро Петков е започнал кариерата си в Славия.

Ванчо Траянов също не е кадър на школата на "смърфовете", но си е заслужил лентата с продължителен престой и вярност към клуба. Както и с достолепната си футболна възраст - 39 години. Иван Стоянов няма нищо общо с Пирин, Галев - със Септември, а Садула - с Витоша. Затова пък капитанът на Пирин е юноша на благоевградчани, а Диян Димов е юноша на Дунав.

Най-възрастният капитан е Траянов, а най-младият - Чорбаджийски.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички