Героичен равен с Италия ни обезвери за Евро 2016


Героичен равен с Италия ни обезвери за Евро 2016
Снимка: Любомир Спиров/БГНЕС

3675 3

Малко не достигна на България да поднесе изненадата срещу Италия в пети мач от квалификационна група H за европейското първенство по футбол през 2016 г. Двата отбора завършиха 2:2 в София, като в края "Адзурите" бяха близо до краен успех.

Ивайло Петев направи запомнящ се дебют на чело на националния отбор и бе близо до това да спре серията на Италия от 44 мача без загуба в европейски и световни квалификации.

Резултатът попречи на България да догони Норвегия за третото място, което дава шанс за участие на Евро 2016.

С 4 точки разлика от скандинавците, шансовете ни за класиране остават илюзорни.

Първо полувреме

Бързи пасове по целия терен, разтегляне на играта и изсипани центрирания. На това разчитаха гостите, за да намерят вратата. Натискът на играчите на Антонио Конте им донесе 9 корнера за първата част. Българите отговориха с остри атаки през центъра на защитата им, което ги объркваше. Изстрелите от разстояние пък затрудняваха максимално вратаря на „Скуадрата”.

Италианците започнаха сякаш догонваха в резултата. Още в 15-ата секунда Имобиле бе изведен сам срещу Михайлов, но ударът му бе избит в корнер.

Гостите осребриха пресата си още в 4-ата минута, когато при центриране в коридор от дясно Михайлов излезе неразчетено, а топката рикошира в пресирания Минев, за да влезе във вратата.

2 минути по-късно вратарят трябваше да избива в корнер изстрел от фаул на Кандрева от 22 метра в дясно от вратата.

Първа възможност за българите дойде в 8-ата минута. Мицански хвърли балонен пас към непокрития Александров, който от 15 метра би слабо с воле и топката бе избита.

Въпреки териториалния превес на гостите България, чрез Ивелин Попов, успя да изравни в 15-ата минута. Той остана непокрит пред наказателното поле, поведе си топката и с удар от 20 метра намери долният десен ъгъл на Сиригу – 1:1.

Голът отвори играта на възпитаниците на Ивайло Петев, които овладяха центъра на терена и все по-често започнаха да градят атаки.

В 18-ата минута България стигна до обрат след многоходова атака. Ивелин Попов се включи през центъра, за да намери влизащия в наказателното поле Миланов. Той качи топката на главата на Мицански, който намери отново десния ъгъл на италианската врата – 2:1.

В ответната атака домакините можеше да бъдат попарени. След изсипано центриране от фаул Имобиле остана очи в очи с Михайлов, но би с глява на сантиметри от дясната му греда.

След късо изпълнение на ъглов удар Минев опита да намери в коридор влизащия във в  наказателното поле Александров, но сантиметри не му достигнаха да овладее в 28-ата минута.

Прекрасна възможност за българия се откри в 36-аата минута, когато Кандрева фаулира Мицански на около 25 метра в ляво от италианската врата. Ивелин Попов потърси горния десен ъгъл, но топката кацна на гредата и излезе в аут.

В ответната атака Кандрева съумя да стреля по посока на вратата на Михайлов, но стражът спаси уверено.

Инфарктна ситуация пред вратата на Михайлов в 43-ата минута донесе напрежение. Италианците отново разчитаха на изсипани пасове, което разтегли защитата, която в крайна сметка съумя да изчисти.

Второ полувреме

Гостите започнаха и второто полувреме с мощна и наситена атака. Българите логично се дръпнаха, за да пазят аванса.

Страхотна възможност бе пропиляна в 50-ата минута след центриране от фаул в наказателното поле на Миланов. Нямаше кой да засече диагоналния пас в празния коридор пред Сиригу.

Дяков получи първия картон в срещата, след като му се наложи тактически да спира опасна атака на гостите в 56-ата минута.

Българите не се притесняваха да разиграват в противниковата половина, като по този начин да контролират играта. Това обаче отваряше големи пространства за бързите италианци.

В 68-ата минута Чиро Имобиле проби самостоятелно през центъра и отправи топовен шут, който Михайлов с мъка изби. Топката попадна в Бертолачи, които обаче стреля много неточно.

Страхотна грешка на Манолев остави играч на Италия зад защитата в 75-ата минута. Той игра непохватно при извеждащ пас към откъсващ се зад защитата противников играч, който обаче бе в засада.

Постепенно българите отстъпиха средата на терена и концентрираха вниманието си в дефанзивен план, чакайки удобна възможност

Най неприятното се случи в 84-ата минута, когато Едер се освободи от Дяков и с прецизен диагонален удар от 20 метра в десния ъгъл остави без шанс Михайлов.

Италианският обръч се затегна и още в следващата атака, след центриране от корнер топката се разходи около голлинията. 2 минути по-късно и Габиадини пропусна 100%-ова възможност. Останал непокрит срещу Михайлов пред вратарското поле, той би на сантиметри от десния му стълб.

България получи шанс за центриране от фаул в началото на добавеното време, но италианската защита добре блокира играчите ни при изсипаната топка.

Николай Бодуров самопожертвователно прекъсна атака на Имобиле, който пращаше топката към непокрития Габиадини в малкия пеналт.

България - Италия 2:2

0:1 Минев (автогол, 4`),

1:1 Попов (15`)

2:1 Мицански (18`)

2:2 Едер (84`)

Жълти картони: Дяков (България); Имобиле, Дермиан (Италия)

Съставите:

България: Николай Михайлов, Станислав Манолев, Александър Александров, Николай Бодуров, Йордан Минев, Светослав Дяков, Владимир Гаджев, Георги Миланов (Василев, 88`), Ивелин Попов (Славчев, 85`), Михаил Александров, Илиян Мицански (Божинов, 74`)

Италия: Салваторе Сиригу, Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи, Андреа Бардзали, Лука Антонели (Габиадини, 77`), Андреа Бертолачи (Сориано, 72`), Антонио Кандрева, Марко Верати, Матео Дармиан, Чиро Имобиле, Симоне Дзадза (Едер, 58`)

Съдия: Дамир Скомина, Словения

Ситуацията при двата отбора е коренно различна. Италианците влизат в двубоя като втори в групата. Те деляха първото място, но Хърватия спечели срещата си с Норвегия с разгромното 5:1 и се откъсна еднолично с 13 точки.

България, от своя страна, има илюзорни шансове за класиране, ката след победа, равенство и две загуби, заема четвъртата позиция с едва 4 точки, изоставайки на 5 от третия Норвегия.

Статистиката не е в полза на българите. Последната ни победа над „Скуадрата” датира от 25.09.1991 г. с 2:1 в приятелски мач. От тогава насам  италианците имат абсолютно предимство с 4 победи и 2 равенства. Общият баланс между двата тима е 7 победи за Италия, 2 за България и 3 равни мача, при голова разлика 22:11 за тима от Апенините.

Георги Миланов получи контузия в последния кръг в Русия, но бе вдигнат на крака за днешния мач. Валери Божинов също излиза от контузия, която го извади от терените за 2 седмици и не е ясно дали ще може да даде всичко от себе си.

Схемата, на която Ивайло Петев ще разчита е 4-2-3-1. Той предпочете да постави на вратата стража на Мерсин Николай Михайлов, пред най-добрия футболист на България за 2014-а - Владислав Стоянов. До последно имаше въпросителни и кой ще носи капитанската лента. В крайна сметка тя е на ръката на Светослав Дяков. Илиян Мицански пък ще води българската атака.

Антонио Конте се лиши от услугите на тежко контузилия се Маркизио, Флоренци и Паскуал, като на тяхно място ще се появят Бертолачи, Антонели и Кандрева. Буфон се е разболял и също пропуска мача, а на негово място ще застане Сиригу. Треньорът на италианците каза, че няма да променя изпитаната тактика 3-5-2.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички