Французи злобеят: Стоичков не заслужаваше "Златната топка" през 94-та


Французи злобеят: Стоичков не заслужаваше "Златната топка" през 94-та

2397 0

Единствената "Златна топка", спечелена някога от български футболист - тази на Христо Стоичков през 1994 г., е спечелена незаслужено. Това твърди френският канал на глобалната мрежа от спортни канали "beIN Sports", който публикува материал, анализиращ кои биха били кавалерите на отличието, ако гласуването е било отворено за неевропейци преди 1995 г.

Според автора на материала Камата не е трябвало да вземе трофея през 1994 г. Той е бил заслужен повече от бразилския му съотборник в Барселона Ромарио.

Все пак, според "beIN Sports" Стоичков е заслужавал най-ценното индивидуално отличие във футбола, но през 1992 г., когато легендарната ни осмица спечели КЕШ с Барселона и изведе каталунците до финала, като стана и шампион на Испания. Тогава обаче "Златната топка" бе връчена на Марко ван Бастен, който не игра 6 месеца заради контузия, но за спечелването в анкетата повлия шоуто му срещу ИФК Гьотеборг. Тогава холандецът вкара 4 гола, единият от които със задна ножица извън наказателното поле.

Според медията именно заради тази несправедливост Христо Стоичков е бил компенсиран през 1994 г., когато стана шампион с Барселона, голмайстор на световното в САЩ и помогна на България за историческото четвърто място в мондиала.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички