Феноменът "Изгони треньорче"


Феноменът "Изгони треньорче"

3334 0

И все пак в България най-добрият стимул за футболистите си остава... треньорската глава. Клъцнеш ли я, изведнъж ритнитопковците започват да играят. За да покажат, че не са били те виновни. И така до следващия специалист, който не им върви по гайдата. Както каза преди време Венци Стефанов: "Знам, че онези дрисльовци в съблекалнята са най-виновни. Не може обаче да ги изгоня всичките. Затова трябва да махна треньора, който е най-малко виновен от всички".

Феноменът "Изгони треньорче" сработи и този кръг, и то как! Два отбора, нарочени за изпадащи - Марек и Локомотив (Пд), спряха с наставници по заместване полета на Левски и Литекс. Което би трябвало да накара шефовете на клубове да се замислят много. Особено тези в Дупница. С показаното срещу "сините" Кръстовчев, Бибишков и компания сами се разкриха. След тази игра на кило кръв и метър кожа как дупнишките мадони ще обяснят безобразното си поведение до момента в първенството? Вариантите са два. Или са продавали мачове, или са бойкотирали треньора. Ако е първото, е престъпление от национален мащаб. Ако е второто, е престъпление от регионален мащаб. Защото Марек е велико нещо, на "Бончук" е падал Байерн, сър Алекс е треперел като лист. И сега изведнъж някакви еротични модели ще бойкотират на практика клуба, защото не им харесвал изгоненият вече Антон Велков!?

Това не е сериозно. Но очевидно от това лек няма. Не само в Станкето, а навсякъде. Футболисти си избират за кого или срещу кого да играят. И тук не говорим за съперници, а за треньори. За кой треньор и срещу кой треньор. Което се превръща в сериозен проблем за президентите, за собствениците. Оказва се, че в България не е важно какво може един наставник, а какво мислят за него звездите на тима. Така утре дори Моуриньо може да се окаже заложник на капризите я на Бибишков, я на някой Мишков.

В Дупница подобни неща има отдавна и ще ги има, докато брат'чедите Кючукови са около тима, какво обаче да кажем за Локомотив? В Пловдив лятото вдигнаха революция, махнаха Коко Динев, почна се кампания за свят и чист Локомотив. Феновете правиха селекцията. Зума избира треньорите, въобще да живее народната власт. И какво направиха играчите? Един месец гол не могат да вкарат, два не могат никой да бият. Да кажеш, че са некадърни - не са. Видя се в първия кръг на "Герена" и в последния срещу Литекс. Между тези мачове дали заради бойкот на чуждото тяло Матушев, дали заради нещо друго, но Локото нищо не игра. Закономерно пък публиката вдигна ръце. И накрая, като теглиха чертата вчера началниците, какво? 335 есемеса в подкрепа на клуба. Нормално! Може да са чакали 333 000, но когато отборът нищо не играе, когато бойкотира треньора си, за какво да пускаш по левче за заплатата на... бойкотиращите. Накрая от всичко това пострада единствено Локомотив.

А за съдбата си пък българските треньори трябва да се сърдят само и единствено на себе си. Те сами се превърнаха в изтривалки на футболисти, на президенти, на държанки. Велков не го искали в Дупница, Сашо Станков не го желаели във Варна, Милен Радуканов бил чужд за 9-те фенове на Славия. И хайде шут в задника. Ответна реакция - нулева! Ами естествено, че оттук-нататък всеки ще ги рита. Даже, което е по-обидно, ще ги подритва. Какво им пречи на тези треньори да подпишат нормални договори, такива, каквито да им дават спокойствие да работят. Такива, които ще карат президентите да гледат на тях с друго око. Станимир Стоилов защо навсякъде го гонят през сълзи? Не че го обичат много, но контраатаките му са такива, че е за предпочитане първо да изгониш 6-7 футболисти, преди да посегнеш на наставника. Просто ще ти е по-евтино. Така прави и Стойчо Младенов. Други няма. Другите са просто част от феномена "Изгони треньорче".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички