efbet Лига в топ 3 на Европа по ръст на играещите в чужбина и в топ 10 по смяна на играчите


efbet Лига в топ 3 на Европа по ръст на играещите в чужбина и в топ 10 по смяна на играчите
Снимка: Оф. сайт на Левски

1310 0

Българската efbet Лига влезе в изследвания на футболната обсерватория "CIES" по няколко направления. И по-конкретно, в изследване за процента играчи, емигрирали в чужди първенства, за това колко процента нови играчи са пристигнали в елитните ни клубове за една година и колко чуждестранни футболисти сме внесли през изминаващата 2019 година. Ето какви са резултатите:

1. Десетгодишен демографски анализ на пазара на труда на футболистите в Европа. Изследвани са 31 първенства от горните дивизии за периода 2009-2018 година. Изследването показва, че във всички анализирани първенства се е увеличил процентът на играчите, емигрирали в други първенства.

Конкретно за България - efbet Лига заема 19-о място с процент 36,6. Процентът е за 2018 година и показва ръст в сравнение с процента за десетилетието (25,7%). Нашият показател е по-голям от този на Румъния и Холандия, Чехия и Украйна и други. Едни от географските ни съседи - сърбите, заемат последното място в класацията.

Трябва да се отбележи, че България е сред държавите, показали най-голям ръст в този показател - трети с 10,9%. Преди нас са Хърватия (19,2%) и Словакия (14,2%).

2. Анализ на миграцията или на новите играчи, които клубовете привличат в рамките на годината. Тук efbet Лига заема осмото място с 51,1% и бележи много лек прогрес - с 0,01%. Най-висок е процентът в Кипър (60,4%), Хърватия (59,4%) и Румъния (56,3%), а най-нисък е в Първа Бундеслига - 32,1.

3. Брой чуждестранни футболисти, които първенството ни 'внася". Тук изследваният период е 2019 година и резултатите ни отреждат 38-о място от 50 държави. За 2019 г. клубовете ни са внесли общо 115 чуждестранни футболисти, колкото има и Израел.

Лидер в тази класация е Англия със 728 играчи, на второ място е Италия с 636. На трето място е САЩ с 575 "вносни" футболисти. А кой български отбор печели най-много точки в първенството след обрат вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички