Добромир Жечев: Никога няма да забравя срещите ми с Пеле и Еузебио, Гунди беше недостижим - главно като човек


Добромир Жечев: Никога няма да забравя срещите ми с Пеле и Еузебио, Гунди беше недостижим - главно като човек
Снимка: Официален сайт на Левски

4015 0

Легендарният защитник на Спартак София, Левски и националния отбор на България - Добромир Жечев, който в днешния 12 ноември празнува 80-годишен юбилей, даде интервю пред "Тема Спорт", в което разказа любопитни моменти от своята кариера. 

"Чувствам се добре. Това е най-важното, както и това, че всички около мен са здрави. Ще посрещна юбилея сутринта с приятели на стадион "Раковски". Тогава ще имам среща и с Наско Сираков. Вечерта ще се съберем със семейството", сподели в началото единственият роден футболист, който е участвал на четири световни първенства (1962, 1966, 1970 и 1974 година).

"Никога няма да забравя срещите ми с Пеле и Еузебио по време на Световното първенство в Англия през 1966 година. Това бяха най-големите футболисти по това време, а според мен и играчи, които завинаги останаха в историята. Беше голяма чест да играя срещу тях. Срещнах се с двамата фронтално, както се казва, защото трябваше да ги пазя персонално. Късмет бе, че на мен ми се случи да изпълнявам тези задачи", отговори Жечев на въпрос за най-яркия спомен в кариерата си, а след това посочи и кой е най-щастливият му момент като старши треньор:

"За мен беше удоволствие в началото на 80-те години да тренирам и да дам шанс на едни от най-големите таланти от школата на Левски. Тези млади момчета се нуждаеха само от леко побутване, за да станат водещи футболисти. Имаха го таланта и само трябваше малко повече труд и постоянство, и те го направиха. Виждате докъде стигнаха след това. Показаха амбиции и хъс, които ги изкачиха към върховете на българския футбол, а направиха и много добри кариери в чужбина. От тях са Наско Сираков, Гибона, Борислав Михайлов… да не изреждам всичките, защото мога да пропусна някой".

След това рожденикът се върна на мачовете срещу Пеле и Еузебио с националната фланелка: "Това бяха най-значимите съперници в моята кариера. Пеле беше като Бог. Постарах се да го неутрализирам до известна степен. Колко съм успял… Журналистите ми поставиха положителни оценки след мача с Бразилия. Еузебио бе също изключителен. Двамата бяха най-големите футболисти по това време. Играех тогава като стопер. Действах като персонален пазач на най-добрите играчи от противниковия отбор. Друг играч изпълняваше ролята на метач. Това най-често бяха Кирил Ивков и Димитър Пенев", припомни си Добромир Жечев и уточни:

"В България също имах много силни и трудни опоненти. Сред тях мога да посоча Димитър Якимов, Петър Жеков, Начко Михайлов, но имаше и още. Все големи имена за българския футбол".

Жечев бе запитан и какво е чувството да играеш с Георги Аспарухов - Гунди: "С Гунди съм играл като съотборник, но и като противник. Той беше недостижим. Това се отнася за него като футболист, но и главно като човек. На всички е ясно какви качества притежаваше. Еднакво добре играеше с крака и във въздуха. Фантазията, която притежаваше. Но той беше и един прекрасен човек. Защото виждате някои от сегашните и предишните футболисти се правят на много големи, а Гунди беше скромен и това още повече му носеше уважение от всички", подчета той, а след това назова най-незабравимите мачове в кариерата си:

"Вече споменах Световното първенство през 1966 година, но мога да посоча и това четири години по-късно. Имах много добри моменти с националния отбор. С Левски също изиграхме запомнящи се мачове, както в родното първенство, така и в европейските клубни турнири. Там също се изправихме срещу много големи отбори".

В края на своето интервю Добромир Жечев разкри и дали някога е имало оферта от чуждестранен клуб за него: "Да, но както знаете, тогава беше невъзможно и забранено от футболния съюз да заиграеш в чужбина. Чак в края на моята кариера смекчиха това правило и футболисти можеха вече да преминават в такива клубове. От Милан също дойде оферта и за мен, както и от нидерландски отбор. Имаше много запитвания за български футболисти, но тази забрана попречи на такива играчи да заиграят в чужбина".

"Трябва да работят много и да мислят само за футбол. Не трябва да се разсейват от странични неща и да не се отказват. Това е най-важното", каза Жечев за финал на въпрос какъв съвет би дал на младите футболисти.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички