Димитър Бербатов заплаши БФС с отнемане на лиценза


Димитър Бербатов заплаши БФС с отнемане на лиценза
Снимка: Alexander Stoyanov / LAP.bg

2319 0

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обяви, че ако конгресът на съюза на 18 март не бъде изборен, ще поиска от министъра на спорта Радостин Василев да отнеме лиценза на централата.

"Излъга ли Михайлов, когато обяви, че конгресът през март ще е изборен?

До редовния изборен конгрес на БФС, насрочен за 18 март 2022 г., остава точно месец. Поведението и интервютата на хора от ръководството на БФС в последно време внушават, че общото събрание няма да се състои или че то няма да бъде изборно. Това поведение на управляващите БФС е признак на страх и на признание, че промяната е неизбежна и е на прага да се осъществи по законен път. 

Надяваме се сегашният президент на БФС - Борислав Михайлов, да застане зад думите си, че конгрес на 18 март ще има и той ще бъде проведен по регистрирания дневен ред. Именно това беше единственият аргумент, заради който БФС отказа да свика изборен конгрес на основание подписката на повече от 1/3 от клубовете, а я прие „само за сведение“.

Не само за сведение, но и за доказателство, прилагаме тук видео с точните думи от последната пресконференция на президента на БФС.

Припомняме, че мандатът на това ръководство изтече на 16 февруари 2022 г. и конгресът не е приел бюджет за тази година или за следващия програмен период.

Отмяната на конгреса или промяната в дневния му ред към днешна дата би било грубо нарушение на Устава на БФС и Закона за юридическите лица с нестопанска цел, както и на задължителния за БФС Стандартен изборен кодекс на ФИФА. Такова необмислено действие би дало основание на министъра на младежта и спорта да отнеме спорния лиценз на БФС, а на ФИФА – да назначи служебно ръководство на БФС и да ни извади от участие във всички международни футболни срещи. Новото правителство вече показа недвусмислено, че няма да толерира закононарушения. Надяваме се, че министърът на младежта и спорта ще действа решително, за да се противопостави на безпрецедентния опит на сегашното ръководство на БФС да узурпира управлението на любимата ни игра, в противовес на желанието на повече от 1/3 от клубовете-членове на БФС.

Затова вярваме, че конгрес на 18 март 2022 г. ще има и той ще бъде изборен. Конгресът е свикан законно и дневният му ред е вписан в Търговския регистър към Агенцията по вписванията. Той задължително включва избор на президент и членове на Изпълнителния комитет. Ако БФС откаже да го проведе, ще сезираме министъра на младежта и спорта с искане да отнеме спортния лиценз на БФС поради липса на бюджет и други нарушения на Устава и закона. Въпреки това, клубовете могат да проведат изборен конгрес в отсъствие на администрацията на БФС. Така че очакваме всички клубове да регистрират своите делегати в БФС в срок до 2 март 2022 г. и да присъстват на 18 март 2022 г. в зала 3 на НДК.

Призоваваме Михайлов и обкръжението му да спрат със задкулисните си действия и да започнат организацията на конгреса, свикан на 18 март 2022 г.

Не погребвайте българския футбол заради собствените си амбиции и его и не го поставяйте извън закона и на произвола на няколко самозабравили се „управленци“, пише Бербатов във "Фейсбук".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички