Димитър Бербатов алармира за процедурни "хватки" на БФС преди изборите


Димитър Бербатов алармира за процедурни "хватки" на БФС преди изборите
Снимка: LAP.bg

790 0

Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов алармира за процедурни "хватки" на действащия Изпълком, с които се поставя под въпрос провеждането на честен и прозрачен изборен Конгрес в БФС.

Чрез Фейсбук страницата "Р-Еволюцията е тук" Берабтов и неговият екип съобщиха, че от БФС все още не са обявили официално какви ще бъдат правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС и какви ще бъдат правилата за провеждане на конгреса.

От екипа на Бербатов допълват, че уставът на федерацията не е достатъчен гарант за честни избори. Те питат и следния въпрос: "къде са публикувани правилата за издигане на кандидатура само 5 дни преди да изтече срокът за депозиране?".

Екипът на Бербатов има съмнения, че с тези си действия ръководството на БФС цели да постави нови изисквания пред кандидатите за президентския пост или пък да обърка делегатите.

Ето какво написаха от екипа на Бербатов:

"Уважаеми приятели,

Налага се да кажем, че 20 дни преди насрочения за 12 октомври конгрес на БФС, ръководителите на българския футбол все още не са обявили официално какви ще бъдат правилата за издигане на кандидатура за президент на БФС и какви ще бъдат правилата за провеждане на конгреса. Не се упоменава и каква ще бъде процедурата по гласуването за избор на президент и изпълком.

За съжаление това, което предвижда уставът на федерацията, не е достатъчно, за да се гарантира честен вот. На ход е изпълкомът, който на легитимно свое заседание трябва да потвърди условията. Ръководството на БФС декларира пред футболната общественост, че започва подготовка за провеждане на конгрес. На практика все още не се обявява нищо, което да покаже, че се организира легитимен конгрес.

Като четем внимателно устава на федерацията (както постоянно ни съветват) чл. 39, ал. 1 гласи, че клубовете или изпълкомът трябва да депозират издигнатите от тях кандидати за президент до 15 дни преди датата на конгреса. Това означава, че крайният срок е 27 септември, понеделник.

Задаваме въпроса: къде са публикувани правилата за издигане на кандидатура само 5 дни преди да изтече срокът за депозиране? Кандидатурата на Димитър Бербатов бе издигната и внесена в деловодството на футболната централа при 100% спазване на онова, което казва уставът на БФС по този въпрос. Това трябва да е напълно достатъчно, ако не се приложат недостойни процедурни хватки...

Задаваме въпроса: къде са правилата за провеждане на конгреса, за които ние алармираме постоянно?

Надяваме се, че забавянето се дължи на намерението на ръководството да проведе конгреса в пълно съответствие със заложеното по устав, а не защото иска да постави кандидатите пред нови изисквания в последния възможен момент или пък да обърка делегатите. Цялата футболна общественост, която очаква да види промяна, трябва да следи този процес.

Скъпи клубове,

Остават 20 дни до конгреса на БФС!

20 дни да съберете смелост и на конгреса да изразите волята си за промяна недвусмислено и без страх. Заедно да положим толкова желаното ново начало!

Етикети:
Sportlive.bg

Още по темата


Timeout


виж всички
Реклама

Избрано от Из архива


Мит или истина: български вратар оставя трайна следа в Байерн Мюнхен?

След като SportLive.bg представи повече подробности около кариерите на едни от най-изявените футболисти...

Реклама

Най-четени новини


виж всички