"CIES": Първа лига е втора в Европа по текучество на играчи


"CIES": Първа лига е втора в Европа по текучество на играчи
Снимка: Официален сайт на "Левски"

1824 0

България е държавата, в чието елитно първенство най-често клубовете подменят играчите си. Страната ни е втора в този показател след Португалия, установи изследване на CIES.

На 1 октомври 2009 г. отборите от Европа средно са подписвали с 9,1 играча от старта на сезона. През 2016 г. тази цифра се е увеличила до 10,7. Средната продължителност на престой на играчите е по-ниска от всякога - 2,2 години.

 

През изминалата година най-много играчи са купували отборите от Южна и Източна Европа. На 1 октомври 2016 г. португалските клубове средно са привличали по 14,2 нови играчи. Цифра, която е два пъти по-голяма от тази в Австрия, която е последна по този показател - 7. Веднага след Португалия следва България с 14,1 играча, Кипър (14,1), Хърватия (14), Сърбия (13,6) и Турция (13,3).

Изследването установява още, че количеството собствени възпитаници (15-21 г.) в клубовете от 31 европейски първенства постоянно намалява от 2009 г. насам. Към момента собствените юноши са по-малко от 1/5 от отбора.

Привличането на чужденци, напротив - расте. Според проучването, през 2016 г. процентът на чуждестранните играчи надминава два пъти процента на собствените играчи - 38,7% срещу 19,2%.

По процента на чужденци в състава ние сме на една от последните позиции - 25-и. Но сме в края и (23-ти) и в класацията за юноши в състава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички