Левски се нареди до Арсенал в престижна класация


Левски се нареди до Арсенал в престижна класация
Снимка: Официален сайт на "Левски"

1607 0

Левски" се нареди до "Арсенал" по престижен показател - брой футболисти, произведени от собствената школа и играещи за първодивизионни клубове в Европа. Класацията бе публикувана от Международния център за спортни изследвания (CIES).

А "сините" са единственият български клуб в топ 50. В изследването за взети под внимание играчи, които са записали най-малко три сезона за дадения отбор между 15 и 21-годишна възраст. Именно това е и дефиницията на УЕФА за "роден клуб". На първа позиция с цели 72-ма собствени кадри е "Аякс", който е считан за еталон за ефективност на академията.

Девет от състезателите носят екипа на холандскиях гранд, останалите 63-ма са в съставите на други тимове. Челната тройка допълват два балкански клуба, които традиционно произвеждат страхотни футболисти и попълват бюджетите си с доходоносни трансфери - сръбският "Партизан" с Валери Божинов (61 - едва 5 в сегашния тим и 61 продадени) и хърватският "Динамо" Загреб, воден от Ивайло Петев (общо 55, 13, 42).

На четвърто място е "Спортинг" Лисабон (54, 8, 46), а петата позиция поделят вечните съперници в Испания "Барселона" и "Реал" Мадрид (53, 46, 7)./24 часа

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички