Чужденците в родния ни футбол - като кокошката и яйцето


Чужденците в родния ни футбол - като кокошката и яйцето
Снимка: Оф. сайт на Лудогорец

2403 0

Все повече се обръща внимание на болезнената за българския футбол тема - чужденци или налагане на родни играчи. Всъщност тази тема е актуална за целия футболен свят, но у нас има други особености.

"В момента юношите старша и младежите са по-добри от мъжете. Ако искаме да има роден футбол, президентите да седнат и да се разберат - да има ограничение на броя на чужденците, ако трябва.Мисля, че ние изпуснахме духа от бутилката - големите отбори в България, да вземат толкова чужденци. Как се гради така национален отбор - никак."

Това са думи на бившия президент на Левски Тодор Батков. Не, че ги е казал специално той. Просто е поредният, който напомня истината.

Основният философски въпрос

С чужденците и българите в елитния ни футбол обаче се припомня основният философски въпрос. Кое е първичното - кокошката или яйцето. Нямаме силен национален отбор, защото чужденците изяждат местата на българите. Ако пък налагаме само българи, нямаме силни клубове. Защото липсвали класни играчи, идващи отдолу.

Ръководствата на ЦСКА и Левски вече не смеят да правят отбори от български футболисти, защото ги е страх от срив в класирането. И напрежение с феновете. Но - като взеха толкова чужденци, какво направиха? ЦСКА не е ставал шампион от 11 години, Левски от 10. Защото чужденците са ЕВТИНИ. Казват, че сега цените били много високи на всякакви играчи. Когато си собственик на ЦСКА или Левски, трябва да си готов да плащаш. Нали уж са грандове. Ако няма достатъчно пари, значи те вече не са никакви грандове. А полусенки от славното си минало.

Готов ли е някой да чака?

При това положение е по-добре феновете да се подготвят психически, че важното е да се изгради трайно силен отбор, а не лагер за бежанци. И да се преглътне още някоя и друга нулева година. Всъщност след тази дългогодишна суша при "сини" и "червени", като че ли и собствените им привърженици са готови на това.

Така ефектът е двоен, защото постепенно ще се стабилизира и националния ни отбор. Щом един добър, но не от сериозна европейска класа играч като Ивелин Попов едва ли не е вече легенда, направо не е за приказване какви са останалите. А следващите след тях може да са още по-надолу.

В този смисъл - наистина собствениците на клубове у нас трябва да седнат и да се разберат. Засега има само един, който е съгласен - Венцислав Стефанов. Другите продължават да ангажират скаути да бродят по света и да търсят новия Марадона за 100 лева. Така излизане от омагьосания кръг няма да има. И ще става по-лошо.

АВТОР: Владислав КОЛЕВ

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички