БФС прави "Б" група като Чемпиъншип


БФС прави "Б" група като Чемпиъншип

1713 0

Българската "Б" група може да стане като английския Чемпиъншип от следващия сезон, пише "Тема Спорт". Причината - броят на отборите във втория ешелон се очаква да бъде увеличен до 22 или 24. В момента второто ниво на футбола в Англия е именно с 24 тима.

Както е известно, на последното заседание на Изпълкома в края на март стана ясно, че от лятото Елитната (дублираща) група go 21 г. ще бъде премахната и вторите състави на клубовете от елита ще имат право на участие в Б група. Тяхната бройка обаче най-вероятно ще бъде ограничена до 6 или 8. Ако има повече от шест желаещи, предимство ще има тимът с по-предно класиране в А група през този сезон. Така може да се получи интересен парадокс. Ако всички шест тима от първата шестица направят втори състави за Б група, и Б отборите бъдат ограничени до 6 или 8, то някой от Левски, Славия и Черно море може да изгори. Същото важи и за новаците в елита.

Дублиращите отбори няма да имат право на промоция във висшия ешелон.

Засега от "В" група ще продължат да влизат само победителите, но не е изключено при неполучаване на лиценз или допълнително запълване на втория ешелон от третата дивизия, на географски принцип, с право на промоция да се сдобие вторият или третият в крайното подреждане.

Първоначално е имало идея да се върне форматът с две Б групи - Западна и Източна, но тя е била отхвърлена. Точният формат и броят на отборите във втория ешелон трябва да станат ясни към края на май, за когато е предвиден Изпълком.

За сравнение Сегунда дивисион на Испания, в която също участват Б отбори, е от 22 тима. В Португалия те са 24, а в Холандия - 20.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички