БФС не спази Устава си - Борислав Михайлов е нелегитимен президент


БФС не спази Устава си - Борислав Михайлов е нелегитимен президент
Снимка: Emona Tsoncheva / / LAP.bg

8889 0

Българският футболен съюз наруши Устава си и преизбра нелигитимно Борислав Михайлов за президент. Дългогодишният президент на БФС получи гласовете на 241 делегати, като събра с 11 гласа повече от основния си опонент за поста Димитър Бербатов (230). Той беше обявен за нов президент на БФС, но Уставът е категоричен - трябваше да има балотаж между Михайлов и Бербатов.

Причината е, че на Конгреса присъстваха 483 делегати, а Михайлов събра 241 гласа. За да спечели изборите на първи тур, той се нуждаеше от 50% + 1 глас от присъстващите делегати, тоест 242 гласа. От БФС обаче решиха да не гледат присъстващите делегати, а гласувалите делегати. В гласуването участваха 280 делегати, заради което Михайлов беше преизбран за президент без балотаж.

В Устава обаче изрично пише, че "Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати". Това означава, че Михайлов се нуждае от минимум 242 гласа - не му достига един глас. Въпреки това от БФС не зачетоха Устава си и избраха Михайлов за президент. Димитър Бербатов обаче обяви, че ще си търси правата по съдебен път, защото е категоричен, че трябваше да има балотаж.

Чл. 44 от Устав на БФС гласи следното:

(1) Решенията на конгреса се вземат с мнозинство от присъстващите делегати.

(2) Решенията за изменение и допълнение на устава, за преместване на седалището, за преобразуване или прекратяване на БФС

се вземат с мнозинство 2/3 от присъстващите делегати.

(3) Президентът се избира с мнозинство от присъстващите делегати. В случай, че никой от кандидатите за президент не получи необходимия брой гласове, се провежда второ гласуване, в което участват двамата кандидати, получили най-много гласове на първото гласуване.

(4) Решенията на конгреса влизат в сила незабавно освен ако действието им не бъде отложено. Решенията, които се отнасят до вписванията на обстоятелства, предвидени в закона, подлежат на вписване в Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, воден от Агенцията по вписванията.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички