Аu revoir*, Евро 2016 - България сломена, беззъба и слаба срещу Норвегия


Аu revoir*, Евро 2016 - България сломена, беззъба и слаба срещу Норвегия

3584 0

Българският национален отбор по футбол има само теоретични шансове да се класира на Евро 2016. Тази вечер възпитаниците на Ивайло Петев загубиха "мача на годината" срещу Норвегия с 0:1 насред стадион "Васил Левски" и по всичко личи се простиха с шансовете си за класиране на поредния голям форум, който ще се проведе във Франция през следващата година.

Единственият гол в мача падна в 57', когато Миланов изпусна Форен и централният бранител се разписа във вратата на Божидар Митрев.

"Лъвовете" не показаха почти никакви футболни достойнства, след като през целия двубой момчетата на Ивайло Петев имаха не повече от 2 добри положения да реализират попадение.

Вината може да се търси и в националния селекционер, който в нито един момент не промени схемата и тактиката на отбора, а единствено изпълнителите. Лидерите на тима Георги Миланов, Ивелин Попов, Станислав Манолев и капитана Станислав Дяков отново не бяха на познатото ниво, а със загубата днес България на 99% няма да играе на Евро 2016.

Националните ни имат едва 8 точки срещу 13 за днешния си съперник. Освен това на България предстоят гостувания и на Италия, и на Хърватия до края на квалификациите - мачове, които с тази игра едва ли "лъвовете" ще спечелят.

Лидер е Италия с актив от 15 точки, а с една по-малко е Хърватия.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Срещата почна с надмощие на родните национали, но то беше по-скоро териториално. Норвежците отговориха с няколко центрирания в наказателното поле на нашите, но Божидар Митрев реагира уверено - 0:0 и спокойни начални минути.

В 21' дойде най-опасното положение в мача до момента. От пряк свободен удар Ивелин Попов стреля в долния ляв ъгъл на вратата, но с блестящ рефлекс Ниланд успя да избие в корнер. Напрежението се задържа в половината на скандинавците, но удар не последва.

Няколко минути по-късно и Норвегия получи добър шанс да открие резултата, но удар с глава на Бергет излезе на метър в аут.

Битката продължи да доминира на терена, като гостите имаха превес в заключителните 15 минути. Опасен удар обаче не беше отправен, въпреки няколкото колебливи намеси в защитата на "лъвовете".

Логично, на почивката резултатът беше 0:0. Двата отбора нямаха ясна визия за това как да надиграят своя съперник в нападение, а нарушенията, грубата игра и единоборствата властваха в първите 45 минути на стадион "Васил Левски".

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част почна с първата по-нестандартна акция в мача. Минев пробва страхотен пас през целия терен по земя, с който в 52' изведе Мицански сам в наказателното поле на противника. И двата му закъснели удара обаче бяха блокирани от защитници.

Само 5 минути по-късно резултатът беше открит. При наглед безобидно статично положение Йохансен центрира отлично в наказателното поле към Форен. Той беше изпуснат от Георги Миланов, а Бандаловски покри засадата, след което от няколко метра централният бранител откри резултата - 0:1.

Само две минути след това Попов можеше да изравни. Скоростна акция на "лъвовете" завърши с прострелно центриране за играча на Спартак (Москва). Топката обаче остана зад него и не успя да нанесе категоричен удар.

Въпреки неприятният развой на мача Ивайло Петев не посмя да смени схемата 4-2-3-1. На терена се появиха Тонев, Неделев и Рангелов, като бяха сменени Манолев, Миланов и Мицански. Нищо в схемата на България не се промени, а Норвегия пропусна нови две положения, с които можеше да реши двубоя.

Резултат от въртележката в състава на Петев нямаше, като България не създаде нито едно положение до края на двубоя. Борислав Михайлов и компания пък трябваше да слушат скандирания "Оставка, оставка" в последния четвърт час на двубоя - 0:1 и загуба за България.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ивайло Петев стартира срещата с Божидар Митрев, Иван Бандаловски, Николай Бодуров, Александър Александров, Йордан Минев, Светослав Дяков, Ивайло Чочев, Михаил Александров, Ивелин Попов, Георги Миланов, Илиян Мицански.

От другата страна на игрището, гостите са в състав Нюланд, Елабделауи, Ховланд, Форен, Хьогли, Самуелсен, Йохансен, Хенриксен, Тетей, Сьодерлунд, Бергет

Преди двубоя

Селекционерът на България Ивайло Петев има някои проблеми със състава преди важния мач. Двама от вратарите – Николай Михайлов и Владислав Стоянов пропускат двубоя, и на вратата се очаква да застане Божидар Митрев. С контузия е и Валери Божинов.

Норвегия също няма да може да разчита на някои основни футболисти. С отбора не дойдоха нападателите Джошуа Кинг и Диоманде, както и вторият капитан Тарик Елионуси. Не е сигурно и дали Йохансен ще може да вземе участие в мача.

* Сбогом (превод от френски)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички