АСФБ заведе турските съдии в Министерството на спорта


АСФБ заведе турските съдии в Министерството на спорта

2984 0

Честта да бъдат приети лично от Министъра на спорта Красен Кралев имаха шефовете на турските съдии. Този уикенд делегация на южната ни съседка върна визитата на българските си колеги и в продължение на три дни гостува на Асоциацията на съдиите по футбол в България. В петък следобяд председателят на АСФБ Стефан Орманджиев заведе в Министерството на младежта и спорта кмета на община Картал д-р Алтънок Йоз, шефът на съдиите в Истанбул Огюз Угурлу, председателят на Балканското дружество Фикрет Порайзоглу, както и неговият основател Шефки Куртулуш. Гостите подариха на г-н Кралев изискан сервиз за турско кафе, което се оказа любимо на спортния министър. На срещата бяха още членовете на УС на АСФБ Антон Генов и Красимир Керезов, както и бившият национал Георги Гинчев, който сега е съветник на Красен Кралев.

Далеч повече емоции предизвика приятелската среща между съдиите на Турция и България, която се игра на стадиона в комплекс „Царско село“. Въпреки заканите, южните ни съседи не успяха да вземат реванш за загубата с 1:2 в Истанбул през юни. Този път българите спечелиха с 3:1, като и в двата състава имаше няколко промени.

Турците пристигнаха без своя своя капитан и топрефер Джунейт Чакър, който получи наряд за евроквалификацията Северна Ирландия – Унгария и това го спря да пътува за София. И нашият тим излезе с нов капитан – Георги Йорданов. Той взе лентата от Николай Йорданов, който също пропусна мача заради ангажименти към УЕФА. Селекцията ни обаче бе подсилена с международния рефер Ивайло Стоянов. Много бивши и настоящи съдии изгледаха мача от трибуните на стадиона в Царско село. Двубоят започна с химните на България и Турция и завърши с обща снимка за спомен. За гостите отново блестеше бившият играч на Вердер Фикрет Пойразоглу. Срещата бе ръководена безпристрастно от бившия турски рефер Иззет Костерелиоглу. За отличното му представяне допринесоха и асистентките Димитрина Милкова и Християна Гутева. В края на първата част Таско Тасков даде преднина на нашия тим, а Станислав Ставров вкара втори гол малко след почивката.

Ивайло Стоянов направи 3:0 с удар почти от центъра, използвайки неразчетено излизане на турския вратар. Като истински джентълмен главният арбитър предостави възможността на чаровните си колежки да ръководят мача в последните 20 минути. И само за няколко минути Християна Гутева спечели симпатиите на гостите, давайки дузпа за турците и червен картон за вратаря Абаджиев. Под рамката застана Станислав Ставров, а колегите му започнаха да скандират „Моци, Моци“. Това обаче не му помогна и съперникът отбеляза почетното си попадение от бялата точка.

Срещата продължи в ресторант „Градина“, където градуса на настроението вдигна фолкпевицата Бойка Дангова. Третото полувреме не излъчи победител, всички бяха изключително активни на дансинга, а селекционерът Йордан Иванов върна усмивките на гостите със специална артистично-музикална програма.

В деня преди мача официална вечеря за гостите даде „Виктория“. Веригата ресторанти е един от спонсорите на Асоциацията на съдиите по футбол в България. Турците останаха възхитени от ресторант „Ловен парк Виктория“ и не пропуснаха да си направиха снимки за спомен. На вечерята присъстваха вицепрезидентът на БФС Михаил Касабов, мениджърът на съдиите Илонка Джалева и почетният председател на АСФБ проф. Димитър Пармаков. В турската делегация бе и бившят международен арбитър Сабри Чилик, който сега е съдийски наблюдател на УЕФА.Двете страни си размениха подаръци и обещаха да продължат приятелските отношения.

Турците успяха да видят центъра на София отблизо, след като домакините им осигуриха открит автобус и екскурзовод. Повечето от тях си направиха снимки за спомен в храм „Александър Невски“, взеха си и сувенири за подаръци.

Кметът на община Картел д-р Алтънок Йоз пък отправи нова покана за гостуване в Турция към българските съдии.

СЪСТАВЪТ НА РОДНИТЕ РЕФЕРИ

Димитър Русев, Георги Йорданов-капитан, Георги Николов, Вангел Вангелов, Атанас Бозев, Тихомир Алексов, Стоян Денев, Станислав Ставров, Никола Стайков, Ивайло Стоянов, Таско Тасков (Добромир Абаджиев, Адриан Петров, Георги Андреев, Младен Маринов, Светослав Петров, Светлин Симеонов, Шабан Шефкет)

Селекционер Йордан Иванов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

В мач с 6 гола: Да вкараш с ЦСКА срещу Атлетико Мадрид на 34 години (ВИДЕО)

Най-възрастният голмайстор в историята на ЦСКА е Тодор Янчев, който на 37 години, 4 месеца и 10 дни се разписва...

Реклама
Най-четени новини

виж всички