Здравков каза защо не вика играчи от ЦСКА в националния


Здравков каза защо не вика играчи от ЦСКА в националния
Снимка: БГНЕС

1809 0

Селекционерът на младежкия национален отбор Антони Здравков преживя тежки дни напоследък, след като загуби баща си - бившият десен бек на Левски Иван Здравков почина преди по-малко от месец. Сега обаче треньорът е отрупан с работа преди лагера за решителните квалификации с Уелс и Люксембург.

Задачата му е да да съхраним шансовете си в битката за първото място в групата.

Сухия говори пред „Меридиан Мач" по тази тема, както и защо не разчита на играчи от ЦСКА, за което призоваха Христо Янев и някои от легендите на "армейците".

Г-н Здравков, съболезнования за личната ви загуба! Чувствате ли се променен?

- Не. Разбира се, че мъката е голяма, защото връзката с баща ми винаги е била силна. Тежко е, но така е устроен животът. Семейството ми е до мен, имам своята работа и трябва да гледам напред. Баща ми имаше доста приятели и сред старите футболисти, които ме подкрепиха в трудния момент и съм им благодарен. Както и на много други мои близки и приятели, които ми се обадиха. Лошото е, че наскоро и помощникът ми Петър Михтарски преживя същата трагедия и общо взето това няма как да не се отрази на настроението в предстоящия лагер. Личните емоции обаче не бива да влияят на работата ни и с играчите ще трябва да се подготвим сериозно за важните мачове, които ни предстоят.

Какви са шансовете ни според вас да вземем шест точки от домакинството на Уелс и гостуването на Люксембург?

- Шансовете зависят от нас. Аз не съм букмейкър, за да определям коефициенти. Моята работа и разбирането ми за начина, по който трябва да я върша, е да търся победата всеки път. Сега в момента проучвам в детайли състава на Уелс и със сигурност се убеждавам, че са много сериозен противник. Биха ни в първия мач и трябва да вземем свря реванш. Това ще стане само ако всеки даде всичко от себе си. Люксембург също не е за подценяване. При тях е пълно със сърби и какви ли не чужденци, които имат техни паспорти. Досега ние сме единственият отбор, който ги би с лекота, в смисъл, че им вкарахме три гола и пропуснахме още няколко добри ситуации. Измъчиха Румъния, направиха равен с Армения...

Какво показва разузнаването, от къде идват силните страни на британците?

- От това, че играят много мачове в Чемпиъншип и долните дивизии на Англия, а имат няколко души, които са в отбори и от Висшата лига. Вратарят им е от академията на Манчестър Сити. Здрави са физически и играят освободено. Виждаме, че постигат успехи и при мъжете, и при юношите и определено се развиват. Ние обаче трябва да се вгледаме в нашите силни страни, да ги покажем и да ги победим. Не искам да обясняваме колко добри са противниците ни, а да показваме, че ние притежаваме класа и заслужаваме уважение.

Защо не викате никой от ЦСКА? Христо Янев смята, че в състава му има играчи за националните отбори и призова дори Ивайло Петев да ги забележи!

- Не виждам кой от ЦСКА е по-добър от тези, които съм извикал. Откакто съм селекционер за два лагера взех в отбора защитника Божидар Чорбаджийски. Продължавам да го следя, но той има какво да подобрява в играта си. Говорил съм по този въпрос и с треньора му. Петър Витанов влиза като резерва и на този етап не може да се справи с конкуренцията. Другият, който е във възраст за моя отбор, е вратарят Анатоли Господинов, но той се конкурира с играещите редовно в „А" група Георги Китанов и Краси Костов. Освен това не съм забелязал съперниците на ЦСКА да му създават много работа. Головодов е по-малък, както и някои други момчета, на които напоследък Янев дава шанс. Те може би са в плановете на други селекционери. У нас като цяло „Б" група е доста слаба, а какво остава да говорим за „В".

По-малък е и Божидар Краев, но той натрупа доста мачове в Левски, не мислите ли, че може да играе с малко по-големите и в националния отбор до 21 години, вместо в този до 19?

- Мисля, че всеки трябва да върви по пътя си и да не пропуска етапи от развитието си. За мен коронната позиция на Краев е на атакуващ халф зад нападателя, а не на крилото, където го използват в Левски. На тази позиция е бил най-добър и в школата на Левски, откъдето го познавам много добре. Светослав Тодоров също го ползва като такъв, а доколкото знам и на пробите в Сити и Ювентус са му давали шанс в тази зона. На този пост имам по-добри варианти. Божидар трудно ще се справи в конкуренцията на Антонио Вутов, на Боби Цонев, когато е здрав, на Кристиян Малинов... Аз не се притеснявам да викна някой по-малък, ако съм убеден, че ще ни помогне. Но при юношите разликата и във физическо, и в тактическо отношение е голяма и всяка една година, всеки мач повече си оказват влияние. Специално срещу Уелс според мен Краев не би се справил и в чисто физическо отношение. Не го пришпорвайте момчето. Той има страхотни качества и огромна амбиция и при него всичко ще си дойде с времето.

Споменахте Малинов, но той е в списъка на Петев за контролите с Португалия и Македония. Не мислите ли, че бе по-важно да помогне на младежите в официалните мачове?

- Със сигурност аз го исках в състава и щеше да играе. Същото важи и за Тони Тасев. Има обаче йерархия, с която трябва да се съобразяваме. Петев е тръгнал по пътя на подмладяването и няма как да не погледне първо към младежките национали. Изборът и за двама ни е твърде ограничен. Трябва да се справим с тези, с които разполагаме. Лошото е, че има проблеми с контузии. Десподов е с проблеми, Ради Цонев игра на инжекции срещу Пирин... Дано до мача всички са здрави. Разчитаме много и на публиката в Стара Загора за двубоя с Уелс на 25-и. Дано ни подкрепят повече хора.

В момента има интересен казус около близнаците Цоневи, които не са подписали нови договори с Левски и може да отидат в Ботев. Знаете ли нещо повече и според вас като селекционер кое е най-доброто за Ради и Боби?

- Не знам нищо повече от това, което чета и слушам в медиите. За мен най-доброто е тези футболисти да играят възможно повече мачове. Личното ми мнение е, че те имат качества да се наложат в Левски. И аз като бях треньор там им давах шанс. Те израстват и трябва да им се даде повече доверие. Какво ще стане обаче не знам, а и от мен нищо не зависи.

Губите ли от това, че Литекс бе изваден от „А" група?

- Със сигурност. Откакто играят само в „Б" група, при националите от този отбор определено има спад. Гледах записи от зимните контроли, които играха в Испания и разликата с това, което правят в последните срещи, е сериозна. Това обаче са неща, с които трябва да се съобразявам. Сигурен съм, че момчетата са наясно, че в националния отбор няма място за подценяване на когото и да било.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички