Какъв процент от бюджета на отборите в Първа лига са заплатите на футболистите?


Какъв процент от бюджета на отборите в Първа лига са заплатите на футболистите?
Снимка: Принтскрийн

6409 0

В българската Първа лига през 2018 година заплатите, раздавани от клубовете, са се увеличи значително. Според финансовия доклад на УЕФА, който беше публикуван вчера, става въпрос за растеж с 13%. По показател средна заплата в клуба България се намира на 28-мо място от 55 държави. Заплатите у нас са по-високи от тези в Словения, например, или в Словакия и Азербайджан, където играеха или играят български национали.

Според този доклад, заплатите изразходват 84% от приходите на родните клубове. Средно около 36 милиона евро са платили за възнаграждение на играчите си българските елитни клубове. УЕФА посочва, че заплатите са се повишили в почти всички средни и по-ниски лиги в Европа. Според графиката, България е в графа "средни клубове".

Повишение има и по отношение на посещаемостта на мачовете у нас. Става дума за прогрес с между 5 и 15%. В графиката липсва конкретика за Първа лига, но става ясно, че 15 клуба от топ 5 първенствата на Стария континент са събрали за годината повече от милион запалянковци на стадионите си. Това са 6 клуба в Англия (Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Арсенал, Уест Хем и Тотнъм), по 3 в Германия (Байерн Мюнхен, Борусия (Дортмунд) и Шалке 04) и Испания (Барселона, Реал Мадрид и Атлетико (Мадрид), два в Италия (Ювентус и Милан) и 1 в Шотландия (Селтик). На първо място е Барселона с 1436 400 посетители през сезон 2018/19. А какви приходи са получили родните клубове вижте в този материал.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички